Постна селска яхния

Ястията, които баба и леля са ми готвили на село, са едни от най-вкусните и изпълнени с хубави спомени. Много неща съм научила от тях и обичам да си приготвям у дома тези непретенциозни, но изключително вкусни и ароматни ястия, които ме връщат 15-тина години назад във времето, когато всичко беше толкова безгрижно и спокойно.
Това е една от тези манджички, които се приготвят много лесно, а ако имате щастието да използвате домашни продукти, каквито са моите буркани с домати и печени чушки, ще се насладите на още по-автентичен и чудесен вкус.



Необходими продукти:
1 кг картофи
2 моркова
2 глави лук
2 скилидки чесън
800 г домати от буркан
5-6 печени червени чушки
1 ч.л. чубрица
1 ч.л. риган
1 ч.л. червен пипер
сол на вкус
2-3 с.л. накълцан пресен магданоз за поръсване

Обелваме картофите и ги нарязваме по дължина. Нарязваме морковите на колелца, а лука и чесъна на ситни парчета.
Загряваме олио в дълбока тава на тигана и запържваме лука за 1-2 минутки. Добавяме морковите и оставяме за още 1-2 минутки.
Добавяме чесъна, картофите и подправките и разбъркваме енергично. Изливаме доматите и 2 ч.ч. вода.
Оставяме да заври, след което покриваме тавата с фолио за печене и я преместваме в предварително загрята на 200 градуса фурна.
Печем за около 35-40 минути или, докато картофите се сварят.
Малко преди да извадим тавата от фурната, добавяме нарязаните на едри парченца печени червени чушки.
Поръсваме с пресния магданоз и я поднасяме топла.



Коментари

Популярни публикации