Ароматно брюкселско зеле с бекон

Брюкселското зеле е много интересен зеленчук, който присъства доста рядко на родната ни трапеза, но притежава много ценни качества, заради които си заслужава да разполагаме с поне 1-2 лесни рецепти за неговото приготовление.

Това дребно зеле е от семейство Кръстоцветни или семейството на броколи, карфиол и зеле. За първи път хората в Европа са започнали да култивират брюкселското зеле по времето на Римската империя. Името му обаче идва от факта, че огромни количества от този зеленчук се култивират в Белгия още от 1587 г.

Брюкселското зеле съдържа витамин С, фибри, каротин, калий, натрий, желязо и фолиева киселина. Това го прави много подходящ зеленчук за похапване от малки и големи, но е факт, че доста хора не харесват особено неговия вкус. Затова днес ще ви предложа една рецепта, която ще превърне брюкселското зеле в изключително крехко, ароматно и апетитно ястие за всяка трапеза.  


Необходими продукти:
700 г брюкселско зеле
200 г пушен бекон
2 скилидки чесън
1/3 червено люто чушле
2 с.л. зехтин
сол на вкус

Измиваме брюкселското зеле и отстраняваме външните листа, които обикновено са наранени и повехнали. Разполовяваме зелето и го бланшираме за 2-3 минути във вряща подсолена вода. Отцеждаме го и го оставяме настрана.
Нарязваме бекона на кубчета и го запържваме в сгорещения зехтин. Когато започне да покафенява, добавяме накълцаното люто чушле и зелето. Разбъркваме и оставяме за 2-3 минутки.
Добавяме накълцания чесън и солта. Разбъркваме и оставяме на котлона за още 3-4 минутки.
Прехвърляме го в широка чиния за сервиране. Сервираме или като индивидуално ястие, или като гарнитура към месо.




 

Коментари

Популярни публикации