Ризото с черен ориз и печурки

Черният ориз спада към лепкавите сортове ориз и е много богат на аминокиселини, желязо, цинк, мед и каротен. Подобно на кафявия ориз, черният съдържа почти 4 пъти повече фибри от обикновения бял ориз.
Цветът на черния ориз се дължи на пигменти наречени антоцианини - същите пигменти, които се съдържат в гроздето, къпините и боровинките и които притежават антиоксидантни качества. По време на готвене цветът става още по-наситен и може да оцвети всички останали съставки в ястието.
Вкусът на този ориз е много наситен, с подчертан ядков аромат и леко сладък привкус. Това го прави много подходящ за комбинация с морковчета, гъбки и мащерка, с които ще приготвим прекрасно черно ризото.



Необходими продукти:
2 ч.ч. черен ориз
1 глава лук
1 морков
2 ч.ч. нарязани кафяви печурки
1 ч.ч. дребни бели печурки
4 ч.ч. вода
4-5 стръка прясна мащерка
4 с.л. зехтин
сол на вкус
4 с.л. прясно настърган пармезан за поръсване

Нарязваме на ситно лука и моркова и ги задушаваме в тенджерка със сгорещен зехтин.
Когато омекнат, добавяме 2/3 от прясната мащерка и солта.
Изплакваме ориза и го добавяме в тенджерката. Разбъркваме хубаво и наливаме топла вода.
Оставяме да къкри на умерен огън, докато оризът се свари - около 40-50 минути. По време на готвенето може да се наложи да долеем вода няколко пъти.
Междувременно измиваме хубаво печурките. Нарязваме кафявите на четвъртинки, а по-едрите бели - на половинки. Най-дребните оставяме цели.
Загряваме зехтин в тиган и сотираме гъбките. Самото сотиране като кулинарна техника представлява приготвяне на продукта на много висока температура с много малко мазнина и "завъртането" му в тигана. Добавяме и останалата част от прясната мащерка и "завъртаме" още няколко пъти.
Махаме тенджерката с ориза от котлона и добавяме половината пармезан. Разбъркваме хубаво и сипваме в дълбоки чинии. Добавяме гъбките и поръсваме с още малко пармезан и прясна мащерка.


  

Коментари

Популярни публикации