Кускус със зеленчуци

Когато ни писне от зимни ястия, е време да си приготвим нещо малко по-екзотично и пикантно. Такова ястие е кускусът, който може да се комбинира с голямо разнообразие от зеленчуци, меса и риби. Днес ние ще направим един чудесен вегетариански вариант. Аз използвах пълнозърнест кускус, но вие можете да пробвате с обикновен.



Необходими продукти:
1 ч.ч. пълнозърнест кускус
1 глава лук
1 патладжан
1 тиквичка
2 червени чушки
2 едри домата
1 ч.л. кафява захар
1 ч.л. куркума
1 ч.л. червен пипер
1/2 ч.л. шафран
1/2 ч.л. кимион
сол и черен пипер на вкус
2-3 стръка пресен магданоз 

Нарязваме патладжана на колелца и ги посоляваме. Оставяме го в купа за 30-40 минути, докато се отдели течността, която съдържа горчивия вкус. След това го изплакваме и отцеждаме.
Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в тиган на котлона.
Добавяме нарязаните на парчета червени чушки и задушаваме за още 2-3 минути.
Добавяме нарязаните на кубчета патладжан и тиквичка. Разбъркваме хубаво и добавяме подправките.
Накрая добавяме нарязаните на ситно домати, захарта и 1/2 ч.ч. вода. Разбъркваме и оставяме да къкри под капак за 10-15 минутки.
Сипваме кускуса в купа и го покриваме с гореща вода. Водата трябва да е 1 пръст над кускуса. Покриваме с фолио за печене и оставяме за 5-10 минути. Когато кускусът попие хубаво водата, го разбъркваме леко с помощта на вилица.
Сервираме като правим канапе от кускус, а върху него сипваме няколко лъжици от ароматните зеленчуци. Накрая поръсваме с листенца пресен магданоз.


  

Коментари

Популярни публикации