Шоколадова торта с цели круши

Ако сте родени през есента, като мен, най-подходящата торта за рожден ден, която можете да си приготвите, е двойно шоколадова торта с цели круши. Не е никак трудно, а резултатът е повече от впечатляващ. 

Необходими продукти:
2 ч.ч. брашно
1 пакетче бакпулвер
1 ч.ч. кафява захар
3 с.л. какао на прах
2 с.л. канела
1 ч.ч. прясно мляко
100 г масло
2 яйца
5-6 капки ванилова есенция
6 цели круши
200 г натурален шоколад
200 мл сметана

В голяма купа пресяваме брашното с бакпулвера, добавяме какаото на прах, канелата и захарта. Разбъркваме съставките. 
Добавяме яйцата, млякото, нарязаното на кубчета меко масло и ванилията. Разбиваме с миксер.
Добавяме 50 г натрошен на парченца натурален шоколад и разбъркваме отново. 
Покриваме с хартия за печене тавичка с падащо дъно и я намазваме с малко масълце. Изливаме сместа. 
Измиваме, обелваме крушите и отстраняваме семките от долната страна, като запазим дръжките цели. Ако се наложи, отрязваме малко от долната част, така че да застанат изправени на дъното на тавата. Подреждаме ги в сместа, като поставяме една круша в средата, а останалите 5 - около нея.
Печем за около 30-тина минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Изваждаме и оставяме да изстине за още 30-тина минутки.   


В касерола наливаме вода и поставяме на котлона да заври. Над нея поставяме подходяща купа (стъклена, порцеланова или метална), в която начупваме останалия шоколад. 
Когато шоколадът се разтопи, добавяме сметаната и бъркаме, докато получим хубав крем. 
Отстраняваме от котлона и намазваме обилно около крушите и стените на тортата. 
Накрая поръсваме с настърган шоколад и поставяме в хладилник, за да стегне преди да я поднесем. 

 


Коментари

Популярни публикации