Тортиля с ароматни подправки

Тортилята е испанско ястие, което може да се приготви с всякакви съставки, но аз ще ви покажа най-простата и лесна рецепта, в която ще използваме двата основни продукта - картофи и яйца. На пръв поглед изглежда изключително семпло и скучно, но добавим ли ароматни подправки като чубрица, розмарин и пикантен червен пипер, ще получим едно удивително апетитно ястие, подходящо за обяд или вечеря.


Необходими продукти:
3-4 картофа
4 яйца
1 глава лук
1 ч.л. чубрица
1 ч.л. розмарин
1/2 ч.л. пикантен червен пипер
100 г пармезан
сол и черен пипер на вкус

Пускаме фурната да се загрява на 180 градуса.

Нарязваме лука на тънки полумесеци и го запържваме в дълбока тава на котлона. Добавяме чубрицата, розмарина и червения пипер и разбъркваме хубаво.

Обелваме и нарязваме картофите на много тънки филийки. Добавяме ги в тавата и разбъркваме отново. Похлупваме с капак и оставяме да се задушават на умерен огън за 2-3 минутки.

Махаме капака и разбъркваме съставките. Похлупваме отново и оставяме за още 2-3 минутки. Тази процедура може да се повтори още 1-2 пъти, за да дадем време на картофките да се задушат хубаво.

Когато усетим, че картофките омекват, разбиваме яйцата, посоляваме ги, поръсваме с прясно смлян черен пипер и ги изсипваме в тавата, така че да се разпределят равномерно между картофките. Захлупваме за 1-2 минутки.

Изключваме котлона и преместваме тавата във фурната. Печем за 20-тина минути или докато картофите омекнат напълно.
1-2 минутки преди да ги извадим, поръсваме с настъргания на едро пармезан.
Поднасяме със салата от домати, лук и зехтин.



Коментари

Популярни публикации