Празнична погача

Месенето на погача изглежда трудна работа и да ви кажа право - така си е. За първи път ми се наложи да омеся погача, с която аз и моят годеник трябваше да поканим много близко за нас семейство да ни кумува.
Подсигурена с 1 кг брашно и стриктни инструкции от майстор аз започнах приготовлението, като през цялото време си мислех колко красива, пухкава и вкусна искам да направя погачата в чест на бъдещите ни кумове. За пореден път се уверявам, че когато приготвяш нещо с много любов, то непременно става много вкусно.
В рецептата, която сега ще споделя с вас, има свинска мас. Тя не е задължителна, но това е традиционна рецепта, а маста е нещо, като нейната тайна съставка. В интерес на истината, най-вкусната погача, която съм яла някога, е именно приготвената със свинска мас. Тя придава един специален вкус и аромат на погачата, който няма нищо общо с възприятието ви за свинска мас. Затова, ако можете да намерите този продукт, се абстрахирайте от факта, че е свинска мас и го ползвайте за погачата. Няма да съжалявате.



Необходими продукти:
800 г брашно (+ 100 г за поръсване)
250 г масло
3 с.л. свинска мас
4 яйца
200 мл прясно мляко
1 пакетче мая   
1 с.л. захар
щипка сол

1 жълтък
сусам за поръсване 

Като начало всички продукти трябва да са със стайна температура.
Разтваряме маята в 3 с.л. топла водичка, добавяме захарта и разбъркваме леко. Оставяме да шупне (това се случва след 10-тина минутки).
Добавяме маста при маслото и ги разбъркваме хубаво, за да се смесят добре.
Пресяваме брашното в голяма купа и добавяме солта.
Разбиваме яйцата в отделна купичка и ги изливаме при брашното. Добавяме маята, 1/2 от маслената смес и започваме да бъркаме с дървена лъжица. Постепенно добавяме и млякото.
Когато сместа стане много гъста, я прехвърляме върху набрашнена повърхност и започваме да месим с ръце, докато получим еластично тесто.

Поставяме тестото в намазнена купа, покриваме го с фолио и оставяме да втаса за 1 час.
Когато удвои обема си, го размесваме отново. Разделяме го на 12 топки. Разточваме всяка топка по дължина, така че да получим лента с дебелина 4-5 пръста. Намазваме лентата с останалата маслена смес и я навиваме на руло. С нож режем рулото на половина и слагаме получените розички в средата на намазнена тавичка. Повтаряме процедурата с останалите топки.

Накрая трябва да имаме тава пълна с 24 тестени розички. Покриваме тавата с купа (или друг съд, който да остави въздух над ръбовете, тъй като розичките ще се надигнат) и оставяме погачата да втаса за 1-2 часа.
Пускаме фурната да се загрява на 200 градуса или на режим за печене на хляб.
Разбиваме жълтъка с 2 с.л. вода. Намазваме розичките отгоре и поръсваме със сусам.
Печем за 25-30 минутки или докато розичките получат златист загар, а забучена в погачата клечка за зъби излезе напълно суха.

 

Коментари

Популярни публикации