Свински пържолки с паприка сос

Протеини, витамини и чудесни аромати - какво повече ни трябва, за да се чувстваме щастливи и заредени с енергия през есента. Ето и една рецепта, с която да го постигнем сами у дома.



Необходими продукти:
4 свински пържоли
3 червени чушки
2 моркова
2 домата
1 глава лук
3 скилидки чесън
1 сладка ябълка
1 ч.л. лют червен пипер
1 с.л. зърна черен, зелен и бял пипер
1 ч.л. кафява захар
листенца пресен босилек
сол на вкус

Начукваме леко свинските пържолки и ги натъркваме със смлените зърна черен, зелен и бял пипер. Оставяме ги в хладилника за 20-тина минутки.
Когато мариноваме свински пържоли със сухи подправки, никога не добавяме солта на този етап, тъй като тя ще отнеме влагата от месото и то ще стане прекалено сухо. Солта се добавя винаги непосредствено преди тяхното запичане.

Нарязваме червените чушки и лука на ситно и рендосваме морковите.
В дълбок тиган загряваме мазнина (олио или зехтин за готвене) и запържваме лука. Когато омекне, добавяме чесъна, чушките, морковите и нарязаната на ситно ябълка и задушаваме под капак за 2-3 минутки.
Добавяме пасираните домати, захарта, червения пипер, сол на вкус и прясно смлян черен пипер и оставяме да къкри на умерен огън, докато сосът се сгъсти. Накрая добавяме и нарязани на ситно листенца пресен босилек за приятен аромат и свеж зелен цвят.

Загряваме грил тиган на котлона, осоляваме пържолките и ги запичаме, докато станат приятно запечени, но без да изсъхват прекалено, т.е. около 2 минутки за всяка страна.
В широки чинии сипваме няколко лъжици от соса като канапе и поставяме върху него по 1-2 пържолки. Отгоре може да полеем с още 1-2 лъжички от сосчето.



Коментари

Популярни публикации