Руло със сладко от сини сливи

За това чудесно руло вдъхновение почерпих от последния брой на списание GoodFood. В него рецептата е представена като Британско руло с конфитюр, но тъй като аз смених някои от съставките, реших да го кръстя просто Руло със сладко и сини сливи.
Изпичането на рулото е малко по-специфично, което може да разколебае някои от вас да го приготвят, но моят съвет е да не ви притеснява нищо - резултатът ще си струва всички усилия и време.



Необходими продукти:   
100 г студено масло
300 г брашно от спелта (и още малко за месенето и разточването)
1 пакетче бакпулвер
150 мл прясно мляко
150 мл сладко от сини сливи (или друго по желание - боровинки, малини, къпини, ягоди и пр.)
няколко капки есенция от ванилия

Стартираме с подготовка на фурната за печенето. Поставяме на дъното на фурната широка и дълбока тава, пълна до половината с вода. Върху нея поставяме решетка и пускаме фурната да се загрява на 180 градуса.

Нарязваме маслото на малки кубчета. Смесваме го заедно с половината пресято брашно в купа и добавяме есенцията от ванилия. Разбъркваме с помощта на миксер с приставки за тесто.
Когато получим смес, наподобяваща трохи, добавяме останалото брашно и млякото. Тук вече започваме да бъркаме с ръце.
Когато получим гъсто тесто, го прехвърляме върху набрашнена повърхност и го доомесваме. 
Разстиламе го с помощта на точилка, докато получим кръг с приблизителен диаметър около 25 см. 
Ако използвате сладко от сливи с цели парчета плод, го изсипете в блендер и смелете, докато стане гладко. Намажете обилно тестото и го навийте на руло.

Взимаме широка тава и поставяме върху нея фолио за печене, а отгоре - хартия за печене. Намазваме хартията за печене с малко масло и преместваме рулото върху нея. Завиваме го свободно с хартията и фолиото и затваряме плътно краищата. 
Поставяме тавата върху решетката и печем в продължение на 1 час. 
Изваждаме го от фурната и го оставяме за 5 минутки преди да го разопаковаме. Накрая го отваряме и поставяме върху решетка за още 10-15 минутки да изстине преди да го нарежем и поднесем с кафе или чай. 



Коментари

Популярни публикации