Канелони със спанак и рикота

Пак се пренасяме в Италия с тази рецепта за сочна и много ароматна паста, в която три вида прекрасни италиански сирена си правят компания, за да ни донесат много щастие за вечеря.



Необходими продукти:
канелони
400 г спанак
1 глава лук
3-4 домата
2 скилидки чесън
250 г рикота
1 яйце
200 г моцарела
4-5 с.л. прясно настърган пармезан
1 ч.л. индийско орехче
1 с.л. сушени подправки - риган, розмарин и мащерка
1 щипка захар
сол и черен пипер на вкус
зехтин
4-5 листенца пресен босилек

Измиваме спанака и го нарязваме на едро. 
Загряваме зехтин в дълбок тиган и задушаваме спанака. Добавяме индийското орехче, солта и черния пипер. Захлупваме с капак за 5 минутки. Преместваме спанака заедно с течността в купа и оставяме да изстине.

В същия тиган загряваме малко зехтин и запържваме нарязания на ситно лук. 
Когато лукът омекне, добавяме чесъна, сушените подправки, пасираните домати и захарта. Оставяме да заври, намаляваме огъня и оставяме да покъкри, докато сосът се сгъсти.

Смесваме яйцето, рикотата и прясно настъргания пармезан. Добавяме изстиналия спанак и разбъркваме хубаво. 

Пълним канелоните със спаначената смес, подреждаме ги в тава и заливаме с доматения сос.
Отгоре подреждаме нарязаната на тънки колелца моцарела.

Печем за 30-тина минутки на 200 градуса. 
5 минутки преди да извадим канелоните, ги поръсваме с нарязания на ситно пресен босилек.  


Коментари

Популярни публикации