Лимонов сладкиш с бадеми

Това е моя интерпретация на една стара градска рецепта за торта с лимони и бадеми. Аз понижих тортата в сладкиш, не защото моята рецепта е по-малко специална или сладка, а защото е по-непретенциозна, свежа и лека за хапване.


Като изключим разбиването на белтъците на сняг, всичко останало е изключително лесно и не изисква много време. Това е втората причина поради която смених името. Често, когато попаднем на рецепта за торта, си мислим, че приготвянето й ще бъде сложно и времеемко, но в този случай това не е така. Но стига приказки, да действаме.

Необходими продукти:
За тестото:
3 жълтъка
150 г кафява захар
100 г масло
50 г бадеми
250 г брашно
100 мл прясно мляко
2 с.л. коняк

За крема:
5 жълтъка
8 белтъка
100 г кафява захар
1 лимон
2 с.л. брашно от спелта

Започваме с тестото. Разделяме жълтъците от белтъците. Разбиваме маслото със захарта. Добавяме 3 жълтъка. Накълцваме бадемите и ги добавяме в сместа. След като сме разбили всичко хубаво, добавяме брашното, млякото и коняка. Разбиваме отново всичко хубаво, докато получим еднородна смес.
Намазваме с масло тавичка с падащо дъно. Изливаме тестото и го разпределяме равномерно по цялото дъно.  

Идва ред на крема. Разбиваме захарта с жълтъците. Добавяме сока и настърганата кора на лимона. Разбиваме и добавяме брашното от спелта. Разбиваме с миксера за още 4-5 минутки.
В отделна купа разбиваме белтъците. Те трябва да станат на сняг, което ще отнеме доста време и трябва да се заредим с търпение. Разбираме, че сме ги разбили добре, когато увеличат обема си и придобият вид на пяна. Ако обърнем купата надолу, не трябва да изтекат. Това е финалният и най-важен тест, че са готови.
Накрая добавяме белтъците към останалия крем и го разбъркваме много леко, така че да не изкараме целия въздух и кремът да остане пухкав.
Изсипваме крема върху тестото и печем сладкиша в предварително загрята на 160 градуса фурна за 40 минути.


 

Коментари

Популярни публикации