Пълнени ябълки със синьо сирене и орехи

Въпреки че бележи края на лятото, есента има редица предимства. През този сезон се радваме на едни от най-хубавите продукти от градината - чушки, тикви, ябълки, круши, грозде, смокини, орехи, кестени и много други. Захлаждането пък ни позволява да готвим повече топли, пикантни и по-тежки ястия, както и да поканим отново на масата един стар приятел - червеното вино. За прохладните есенни вечери ви предлагам тази френска рецепта за предястие с пълнени зелени ябълки със синьо сирене, орехи и сметана.



Необходими продукти:
4 зелени ябълки
100 г синьо сирене
4 с.л. сметана
3 с.л. накълцани на ситно орехи
1 лимон

Натрошаваме сиренето на ситно и го смесваме със сметаната. Добавяме орехите и разбъркваме хубаво.
Измиваме хубаво ябълките и отрязваме капачетата, като запазваме дръжките. Издълбаваме вътрешността, отстранявайки семките. Накълцваме тази част от вътрешността, която може да се яде и я прибавяме към пълнежа.
Изстискваме лимона и с 1/2 от сока намазваме вътрешността на ябълките и капачетата, за да не покафенеят. Останалата част сипваме в пълнежа и разбъркваме хубаво.
Подреждаме ябълките в тавичка за печене и ги пълним със сместа. Поставяме капачетата и печем в предварително загрята на 200 градуса фурна, докато ябълките омекнат (около 20-тина минутки).

Както споменах вече, това предястие върви чудесно с червено вино. И въпреки че рецептата е френска, аз ви препоръчвам горещо да изберете българско червено вино. Моят личен избор в този случай беше Кюве 2011 от гамата "Контур" на изба Карабунар - много приятно сухо вино, произведено от сортовете Каберне Совиньон, Мерло, Сира и Пети Вердо.
Към ябълките може да добавите и плато със сирена (синьо сирене, бри, камембер), орехи, грозде и смокини.
Каквото и вино и мезенца да изберете, не забравяйте обаче най-важното - наслаждавайте се на храната, яжте бавно и позволете щастието от ароматите и вкусовете да ви завладее трайно! :)


Коментари

Популярни публикации