Гъбена крем супа и кростини с гъби и зелена ябълка

Вдъхновена от 15-минутните рецепти на Джейми Оливър, реших да изпробвам тази прелестна вечеря с гъби. Истината е, че не успях да се справя за 15 минути, но пък научих ценни трикове, които нямам търпение да споделя с вас. Един от тях е добавянето на ориз в крем супата вместо сметана - така супата става много по-лека, но отново е плътна и кремообразна.


Необходими продукти за супата:
200 г дребни бели печурки
200 г едри кафяви печурки
1 голяма глава бял лук
3 скилидки чесън
1 ч.ч. бял ориз
5-6 стръка прясна мащерка
сол и черен пипер на вкус

Необходими продукти за кростините:
4 филии хляб
4 едри печурки
1 зелена ябълка
80 г синьо сирене
1 връзка магданоз
1 лимон
1 с.л. зехтин

Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещената мазнина.
Когато лукът омекне, добавяме разполовените дребни печурки, а кафявите печурки може да начупим вместо да ги режем една по една, с което ще спестим време.
Добавяме нарязания на ситно чесън и листенцата прясна мащерка. Добавяме сол и черен пипер и разбъркваме хубаво.
Накрая добавяме ориза и гореща вода. Разбъркваме хубаво и оставяме да заври. Когато това се случи, похлупваме с капак и оставяме за 4-5 минутки да къкри на слаб огън.
Отстраняваме от котлона и пасираме.

Загряваме сух тиган на котлона и запичаме филийките за 1 минутка от всяка страна. Намазваме всяка филийка със скилидка чесън.
Запичаме капачетата на гъбите от всяка страна за 1/2 минутка. Поставяме по едно капаче върху всяка филийка. Поръсваме с натрошеното синьо сирене и запичаме във фурна на горен реотан за 10-тина минутки.
Междувременно нарязваме зелената ябълка на пръчици. Поставяме ги в купичка и поливаме със сока от лимона, за да избегнем потъмняването на ябълката. Нарязваме магданоза на едро и добавяме към ябълката. Поливаме със зехтина и разбъркваме.
Изваждаме филийките от фурната и поръсваме с ябълката и магданоза.
Поднасяме крем супата в компанията на ароматните хрупкави кростини.






Коментари

Популярни публикации