Моите "супер" бъркани яйца

Яйцата са природно чудо, което притежава редица положителни качества и заслужава да присъства в менюто ни по-често. В едно яйце се съдържат всички важни хранителни вещества, които позволяват на ембриона да се превърне в пиленце и това го прави и един от най-хранителните продукти. Яйцата са богати на ценни ненаситени мазнини, които човешкото тяло не може да произвежда самостоятелно, а си ги набавя чрез храната. Съдържат също така важни витамини и минерали.

Причината яйцата да притежават толкова ценни хранителни вещества, както е в случая със млякото и семената, е необходимостта да подпомагат развитието и растежа на организмите в най-ранните етапи от тяхното развитие. Това са етапите, когато организмите все още не могат да си набавят самостоятелно хранителни вещества.

Важни въпроси, когато консумираме яйца, са как да ги съхраняваме правилно и как да разберем дали са достатъчно пресни и годни за консумация. На тези въпроси отговор ни дават няколко интересни факта за яйцата, като например това, че едно яйце може да издържи на стайна температура до 21 дни след като бъде снесено. Причината за това е, че точно толкова дни са необходимо на пиленцето да се излюпи. През това време белтъкът произвежда протеини, които имат антивирусни и антибактериални функции, предпазващи зародиша.

Въпреки това е желателно да съхраняваме яйцата в хладилник, тъй като от момента, в който яйцето бъде снесено, в него започват да протичат редица изменения, които постепенно влошават неговото качество. Така например, белтъкът, който обгражда и пази жълтъка, започва да се променя, тъй като през порите на черупката яйцето губи вода чрез процес на изпарение. Това води до образуване на въздушно мехурче, което увеличава своя размер с всеки изминал ден. Мембраната, която обгражда жълтъка, започва да отслабва и с всеки изминал ден и всяко движение, може да се разкъса.

Съхранението на яйцата в хладилника помага да забавим всички тези промени и да запазим качествата им по-дълго. Освен това е препоръчително да бъдат съхранявани в затворени кутии за яйца, вместо в отворени, за да намалим загубата на вода през порите на черупката, както и навлизането на миризми от други храни.

Често поставяме кутията с яйцата на рафтовете, разположени на вратата на хладилника, но това не е препоръчително, тъй като, както споменах вече, мембраната на жълтъка е крехка и всяко движение може да я разкъса. Честото отваряне и затваряне на врата крие риск за яйцата, затова е най-добре да ги държим в някой вътрешен рафт, където ще ги местим само, за да ги извадим и подготвим за кулинарна обработка.

Най-добрият начин да проверим дали едно яйце е прясно, е да го потопим във вода. Свежото яйце ще потъне на дъното и ще застане в хоризонтално положение. Когато яйцето губи вода поради нейното изпарение през порите на черупката, се образува въздушно мехурче, което кара яйцето да плува във водата с този връх нагоре, където се намира мехурчето. Колкото по-голямо е мехурчето, толкова по-нагоре ще изплува яйцето. Ако яйцето изплува веднага на повърхността, за предпочитане е да не го консумираме.

След тези интересни факти и полезни съвети за съхранението на яйцата, следва да ви покажа и моята най-добра рецепта за "супер" бъркани яйца. Нарекли съм ги "супер", защото се приготвят много лесно и бързо, включват здравословни добавки (съдържащ желязо пресен магданоз, богати на витамин С червени чушки) и са изключително вкусни.



Необходими продукти за 2 порции:
4 яйца
4 червени чушки
100 г бяло сирене
5-6 стръка пресен магданоз
сол и черен пипер на вкус
3 с.л. зехтин за готвене

Изпичаме чушките във фурна или на грил тиган. Оставяме ги да си починат за 10-тина минутки в затворена тенджерка и след това ги обелваме и почистваме от дръжките и семките.
Разбиваме яйцата и добавяме натрошеното сирене.
Нарязваме на едро магданоза и чушките.
В загряния на тигана зехтин изсипваме яйцата и след 30-тина секунди разбъркваме леко с дървена лъжица. След още 30-тина секунди разбъркваме отново леко и добавяме магданоза и чушките.
Изключваме котлона и оставяме яйцата да се досготвят върху него за още 1-2 минутки.


Източник на споделените факти и съвети е книгата "La cocina de la salud" (Кухнята на здравето) с автори Феран Адрия (световноизвестен испански готвач и ресторантьор) , Валентин Фустер (испански кардиолог) и Хосеп Корбея (испански журналист, който пише материали на здравна тематика).   
   

 

Коментари

Популярни публикации