Киноа със зеленчуци на фурна

Едно от любимите ми неща в кухнята е да готвя с определен продукт за първи път. За тази рецепта ми се наложи да се запозная с един кореноплоден зеленчук, който рядко срещаме в менюто си, а се оказва, че притежава доста ценни качества - пащърнак.
Пащърнакът е роднина на моркова, което определя и някои негови характерни черти - притежава леко сладникав вкус, бели се и се приготвя по идентичен начин. Освен това е доста богат на белтъчини, въглехидрати, фолиева киселина, целулоза, калий, калций, фосфор, манган, цинк и витамини А, С, В, Е и РР.


Пащърнакът се намира на пазара през есента и зимата, така че сега е точният момент да изпробваме неговите вкусови качества. Когато го избирате, взимайте по-дребните корени, защото са по-крехки и се обработват по-лесно. Едрите са доста твърди, режат се трудно и притежават повече влакна, които го правят труден за готвене и респективно ядене (споделям го от опит).
Корените се белят като морковите и могат да се варят или пекат, но могат и да се консумират сурови, например настъргани на салата. Съчетават се чудесно с картофи, моркови, червено цвекло, целина, чесън, лук, мащерка.
Аз реших да изпека няколко от любимите ми кореноплодни зеленчуци и да добавя сварена киноа. Така получих едно чудесно ястие, което може да се сервира или самостоятелно като лека вечеря, или като гарнитура към печено месо.  


Необходими продукти:
2 сладки картофа
3 стръка целина
4 моркова
1 едра глава бял лук
3 малки корена пащърнак
2 червени чушки
1 ч.ч. киноа
1 с.л. микс от сушени подправки - розмарин, мащерка, риган, босилек
4 с.л. зехтин
сол на вкус

Измиваме и обелваме картофите, морковите и пащърнака. Нарязваме ги на еднакви по дебелина и дължина парчета. Обелваме лука и го нарязваме на четвъртинки, а всяка четвъртинка - на половинки.
В тава поставяме зеленчуците, поръсваме ги с подправките и зехтина и разбъркваме хубаво. Печем на 200 градуса за 30-тина минути.
Изпичаме чушките на фурна или грил тиган. Поставяме ги в тенджера, за да си "починат" преди да ги обелим.
Сваряваме киноата и я отцеждаме.
Обелваме чушките, отстраняваме дръжките и семките и ги нарязваме на едри парчета.
Изваждаме зеленчуците от фурната и ги смесваме с киноата и чушките. Преместваме ги в дълбока чиния или купа за сервиране.
По желание може да поръсим с пресен магданоз.



Коментари

Популярни публикации