Пататник

Преди няколко дни бях в Западните Родопи и ядох пататник. Това е едно от най-вкусните ястия, които съм имала щастието да опитам в българско село. Селото, в което не за първи път се възхищавам на качествата на това ястие, се казва Врата и се намира в община Асеновград. Ако ви се пътува из Родопите и се чудите откъде да започнете, потърсете комплекс "Старите времена 2" и се качете задължително до Белинташ.

А сега да обърнем малко повече внимание на храната. Пататникът е типично родопско ястие, което се приготвя от настъргани на едро картофи, яйца, джоджен и сол. Може да се добавят лук, сирене или месо. Приготвя се във фурна или на тиган. Аз ще ви покажа моята рецепта за пататник на фурна, а вие можете да експериментирате смело със съставките и начина на приготвяне.  


Необходими продукти:
1/2 кг картофи
3 яйца
100 г бяло саламурено сирене
4 с.л. зехтин или олио
1 ч.л. джоджен
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. чубрица
сол на вкус

Обелваме и настъргваме на едро картофите. Осоляваме ги и ги оставяме за 5-10 минутки, докато се отдели водата.
Отцеждаме картофите и добавяме яйцата, натрошеното сирене, зехтина и подправките. Смесваме хубаво всички съставки.
Разпределяме сместа в тава и печем в предварително загрята на 200 градуса фурна за 25-30 минути.
Ако използвате тиган, печете сместа 20-тина минути от едната страна, след което я обърнете и изпечете от другата страна за още 20-тина минутки.
Пататникът може да се поднася като самостоятелно основно ястие или като гарнитура към месо.




Коментари

Популярни публикации