Зеленчукова супа със сос от чесън и босилек

Тази супа има редица предимства, които ще я превърнат в една от любимите ви есенни супи. Първо, приготвя се много лесно и можете да използвате всякакви зеленчуци, с които разполагате - картофи, стар лук, праз лук, моркови, тиквички, тиква, целина, грах, зрял боб, зелен боб...
Второ, мирише изключително апетитно, а чесновият вкус ще възбуди още повече апетита и на най-злоядия ви сътрапезник. Да не забравяме, че чесънът има и редица здравословни предимства, които излизат на мода през студените месеци.  
Трето, стопля и засища без да тежи на стомаха (стига да не изядете 3 пълни паници наведнъж).
Преди да се насладим на предимствата обаче, следва да научим как да я приготвяме, което ще се убедите, че е лесно като детска игра.



Необходими продукти за супата:
2 глави стар лук
1 стрък праз лук
4-5 картофа
2 моркова
2 стръка целина
2 скилидки чесън
1 ч.ч. замразен грах
1 ч.ч. зелен фасул
1 с.л. микс от риган, мащерка, розмарин и босилек
сол и черен пипер на вкус

Необходими продукти за соса:
3-4 стръка босилек
2 скилидки чесън
4 с.л. зехтин
сол и черен пипер на вкус

Нарязваме лука и морковите на ситно. Запържваме първо лука в сгорещен зехтин за готвене. Когато омекне, добавяме морковите.
Накълцваме праза и целината и ги добавяме в тенджерата.
Обелваме картофите и го нарязваме на дребни кубчета. Добавяме ги в тенджерата и наливаме гореща вода.
Добавяме подправките и оставяме да заври.
Когато картофите омекнат, добавяме замразените грах и зелен лук. Оставяме супата да покъкри на слаб огън под капак за още 5-6 минутки и отстраняваме от котлона.
Докато супата изстива, пасираме босилека, чесъна, зехтина и подправките.
Поднасяме супата в купички и гарнираме с няколко лъжички от чесновия босилков сос.
 

Коментари

Популярни публикации