Качамак с тиквички и чушки

Качамакът е традиционно за нашите географски ширини ястие, приготвяно от царевичен грис или царевично брашно. В чуждите кухни се срещат подобни ястия, като полентата в Италия и мамалигата в Румъния.

В България качамакът често се поднася залят със запръжка от мас и червен пипер, поръсен със саламурено сирене или свински пръжки, известни още като джумерки. Може да се сервира и за десерт, залят със сок от захарна тръстика или захарно цвекло, т.нар. петмез или маджун. Най-щастливите ми детски спомени на село са свързани именно с този невероятно сладък маджун, с който и най-обикновената филия хляб се превръща в закуска за чудо и приказ.

Българските домакини започват да приготвят качамак още през 18 век, когато
отглеждането на царевица навлиза трайно по българските земи. От царевичното брашно се приготвя лесно качамак, който обикновено замествал хляба на масата и можел да се комбинира, както със солени добавки, така и с нещо сладко за десерт.

Ние ще комбинираме качамака със сиренце, защото според мен само то може да подсили приятния му вкус и да му придаде характер. Ще използваме естествено и люто червено пиперче, както и чесън, който ще качи ароматите на още едно ниво. И за финал ще добавим тиквички и чушки, защото зеленчуците са неизменна част от българската кухня, а и цветовете им ще създадат допълнително настроение и приятен контраст.


Необходими продукти:
150 г качамак
1 тиквичка
1 жълта чушка
1 червена чушка
2 скилидки чесън
200 г бяло саламурено сирене
1 с.л. микс от сушени подправки - риган, босилек, розмарин, сушен и леко лют червен пипер
3 с.л. зехтин

Кипваме вода в тенджерка (около 400 мл) и слагаме сушените подправки. Добавяме качамака и бъркаме постоянно, за да предотвратим появата на бучки.
Когато водата попие в качамака, добавяме 2/3 от натрошеното сирене. Бъркаме енергично и изливаме в тава. Поливаме отгоре с 2 с.л. зехтин.
Поръсваме с 1/2 от останалото сирене.
Подреждаме нарязаните на тънки филийки чесън, тиквичка и чушки.
Поръсваме с останалото сирене, поливаме с още 1 с.л. зехтин и печем в предварително загрята на 200 градуса фурна за 30-40 минути.


Коментари

Популярни публикации