Хумус

Хумусът е едно от най-вкусните и лесни за приготвяне ястия от близкоизточната кухня. Представлява паста, приготвена от варени смлени нахутени зърна и тахан, овкусени със зехтин, чесън, червен пипер и лимон. Може да се гарнирани с гъби, маслини, домати, краставици, чушки, практически с всякакви свежи и вкусни добавки.


Хумусът може да се сервира като разядка или гарнитура за различни ястия с месо и зеленчуци. Може да се ползва като сос към сандвичи, фалафели, салати, а аз най-много обичам да го мажа на препечена филийка и да слагам отгоре тънко резенче домат - става разкошно.
Ако за пръв път чувате за това ястие, ви каня да си го приготвите у дома по моята рецепта.

Необходими продукти:
400 г сварен нахут (може да купите суров и да си го сварите сами или да ползвате консерва)
8 с.л. сусамов тахан
6 с.л. вода
1 скилидка чесън
1 лимон
6 с.л. зехтин
2 с.л. смлян червен пипер
сол и черен пипер на вкус
3-4 стръка пресен магданоз

В купа поставяме сварения нахут, тахана, водата, лимоновия сок, смачкания чесън, черния пипер и солта. Пасираме или блендираме, докато получим хомогенна смес.
Добавяме зехтина и пасираме отново.
Изсипваме в широка купа, поливаме с още малко зехтин и поръсваме с червения пипер и накъсания магданоз.


Пробвайте този сос с нарязани на тънки пръчици краставички, морковчета, чушки, тиквички и всякакви други зеленчуци, които ви дойдат на ум.

Направете си и закуска с препечени филийки, намазани с хумус и поставете отгоре тънки резенчета авокадо и домат.

Коментари

Популярни публикации