Меден крем с кисело мляко и тахан

Този десерт е едновременно много лесен за приготвяне и изключително сложен от към вкусове. Това се дължи на пластовете, които го съставляват - хрупкави бишкоти, лек крем от кисело мляко, тахан и мед, сладко от къпини и отделни акценти от тахан и мед.



Необходими продукти за 2 порции:
200 мл кисело мляко
8 с.л. сусамов тахан
8 с.л. мед
4 с.л. сладко от къпини (или друг плод по избор)
4 бишкоти

Като начало смесваме киселото мляко с 2 с.л. тахан и 2 с.л. мед. Разбъркваме хубаво, докато получим фина кремообразна смес.
От тук нататък нещата са изключително лесни. Взимаме 2 чашки или купички за десерт и сипваме на дъното по 1 с.л. от финия крем. Начупваме половин бишкота във всяка чашка. Сипваме по 1 с.л. сладко, 1 с.л. тахан, 1 с.л. мед и отново от финия крем. Начупваме още една бишкота и повтаряме всичко наново.
Накрая завършваме с 1 с.л. сладко и много ситно натрошени бишкоти.
Оставяме кремчетата в хладилника за 2-3 часа преди да сервираме.

С всяка лъжица ще вкусвате различна комбинация от използваните съставки, а самостоятелните пластове от тахан, мед и сладко ще акцентират своя индивидуален вкус на фона на мекотата на финия крем. Бишкотите ще създадат текстура, която ще попие в себе си всички вкусове и ще ги представи по трети, коренно различен начин. Резултатът е един изключително интригуващ със своите вкусови качества крем, приготвен с 5 съставки, в който всъщност долавяме много повече вкусове.



Коментари

Популярни публикации