Домашна италианска пица

Ще ви представя 3 автентични италиански рецепти за пица, които всеки може да си приготви сам у дома - от замесването на тестото до тяхното изпичане. Това са едни от най-известните рецепти за пица, които всеки познава и най-вероятно всеки е хапвал минимум веднъж през живота си. Ако поне една от тях ви е любима, си заслужава да се научите как се приготвя.

Ще ви покажа как да си замесите сами брашно и как да си направите домашен доматен сос, които може да използвате за всякакъв вид пици. Единствената разлика от автентичното тесто е, че аз ще използвам и брашно от спелта, тъй като то е много по-хранително от бялото, но вие можете да се ограничете само с бяло брашно - изборът е изцяло ваш.


Необходими продукти за тестото:
300 г бяло брашно
300 г брашно от спелта
1 пакетче суха мая
200 мл прясно мляко
1 яйце
1 ч.л. захар
1 щипка сол
200 мл топла вода

В купичка с топла вода смесваме захарта и маята, разбъркваме хубаво и оставяме за 2-3 минути, докато шупне маята.
В голяма купа смесваме солта и двата вида брашно (ако използвате само бяло, ще ви трябват 600 г от него). Оформяме кладенче по средата и добавяме яйцето, млякото и водата. Разбъркваме с дървена лъжица или с миксер на функция за тесто. Когато от съставките оформим топка, се преместваме на кухненския плот или на дъската за рязане, които сме набрашнили предварително.
Месим, докато получим еластично тесто. Поставяме го в купа и го покриваме с кърпа. Оставяме го да втаса за 2-3 часа, докато увеличи обема си.
Размесваме тестото и го разделяме на 3 части за всяка една от пиците, които ще приготвим.


Необходими продукти за доматения сос:
400 г домати
1 глава лук
2 скилидки чесън
1 с.л. риган
1 с.л. босилек
сол и черен пипер на вкус
3 с.л. зехтин

В дълбок тиган или касерола загряваме зехтина. Накълцваме на ситно лука и чесъна. Запържваме лука в загрятия зехтин, а когато омекне, добавяме и чесъна. След 2 минутки добавяме пасираните домати, подправките и солта. Оставяме да къкри на умерен огън, докато сосът се сгъсти.
След като имаме готовите тесто и сос, следва да стартираме аранжирането на нашите прекрасни пици. А те са:

Пица Маргарита 



Тази пица, кръстена на италианската кралица от 19 век, е една от най-популярните. Тя съчетава в себе си основните за всяка пица съставки - домати, сирене и босилек и можем да я използваме като основа за цял куп други рецепти.

Необходими продукти: тесто, доматен сос, моцарела, пресен босилек  
 
Разточваме тестото, намазваме го с доматен сос, поръсваме с нарязана на кубчета моцарела и накъсани листенца босилек. Накрая поръсваме с няколко капки зехтин и печем в предварително загрята на 200 градуса фурна.

Пица Наполитана



Необходими продукти: тесто, доматен сос, моцарела, пресен босилек, аншоа, зехтин от аншоа

Тази пица съдържа абсолютно същите съставки, като чудната Маргарита, плюс аншоа. След като сложим доматения сос и моцарелата, добавяме 4-6 рибки аншоа, няколко капки от зехтина, в който е била маринована рибата и поръсваме с босилек.


Пица с прошуто 



Това е друга класика в италианските пици. За любителите на месните деликатеси ще приготвим пица с емлбематичния италиански представител на свинските шунки - прошуто.

Необходими продукти: тесто, доматен сос, моцарела, прошуто, пресен босилек, зехтин

Намазваме тестото с доматения сос, подреждаме шунката, поръсваме с моцарела, пресен босилек и няколко капки зехтин.

Надявам се, след като видяхте колко лесно можете да си приготвите у дома 3 вида пица и то само с 4 основни съставки, ще се вдъхновите да го правите по-често вместо да поръчвате готови. Помнете - най-вкусната храна е домашно приготвената! ;)


Коментари

Популярни публикации