Видове паста и най-подходящите за тях сосове

Пастата е едно от най-емблематичните за италианската кухня ястия. Разнообразието от форми и названия е толкова голямо, че свят може да ти се завие. Но то позволява да използваме и още по-голямо разнообразие от сосове, различни по съдържание, консистенция и вкус. Така всяка порция паста се превръща в уникално ястие. В следващите редове ще ви разкажа кои са най-подходящите сосове за едни от най-често използваните видове паста.

По-дебелите и кухи видове паста (канелони, ригатони, конкилиони, пене) се сервират с по-течни сосове, които ги запълват (както е при подобните на мидена черупка конкилиони) и я правят по-сочна (както е при канелоните, които се пекат и имат нужда от много течност).

Спираловидната паста (фузили) се съчетава най-добре с лепкави сосове (като песто, например), в които има малки парченца месо, зеленчуци, сирене или ядки. Тяхната форма позволява на соса да полепне хубаво по цялата паста.

Фузили с песто и грах


Необходими продукти:
фузили
4 с.л. (на порция) сос песто 
2 шепи замразен грах
прясно настърган пармезан

Сваряваме пастата според инструкциите на опаковката. През последните 2-3 минути от варенето добавяме граха. Във водата, в която я варим, се добавя само сол. Ако искаме да добавим зехтин, го правим след като отцедим пастата.
Разбъркваме пастата с пестото и сервираме поръсена с прясно настърган пармезан.
Домашен сос песто можем да си приготвим от пресни листенца босилек, зехтин, чесън, кедрови ядки, пармезан, сол и черен пипер на вкус.

По-тънките видове спагети могат да се поднасят със зелено песто, доматени и сметанови сосове, а лингуините и фетучините се комбинират чудесно с по-гъсти бели и червени сосове с парченца гъби, зеленчуци или месо.

Лингуини с печурки и див лук


Необходими продукти:
лингуини
1 сочен розов домат
1 червена чушка
5-6 едри печурки
4 скилидки чесън
6 с.л. зехтин
1 с.л. риган
1 с.л. розмарин
1 с.л. босилек
1 с.л. див лук
сол на вкус

Нарязваме на ленти чушките, чесъна и гъбките на тънки филийки, а доматите на кубчета.
Загряваме зехтина в тиган и запържваме чушката за 1-2 минути. Добавяме последователно чесъна и печурките, за да пуснат своите аромати. Добавяме доматите и овкусяваме с подбравките. Оставяме да къкри за 15-тина минутки, докато сосът се сгъсти.
Междувременно сваряваме пастата според инструкциите на опаковката.
Отцеждаме хубаво пастата, добавяме 2 с.л. зехтин и разбъркваме леко. Разпределяме пастата на порции в чинии, покриваме отгоре обилно със сос и поръсваме с нарязан див лук.


Коментари

Популярни публикации