Зелено тайландско къри

Едно от ястията, които ме правят най-щастлива, е къри. Комбинацията от пресни зеленчуци и ароматни подправки винаги въздейства позитивно на настроението ми, а освен това се приготвя изключително лесно, така че спестява време и усилия. Слагайте колкото подправки искате - повече къри, ако обичате по-пикантно или по-малко, ако щадите езика и стомаха си.  


Необходими продукти:
2 глави лук
3 скилидки чесън
4 зелени чушки
1 букет броколи
1 ч.ч. замразен грах
1 ч.ч. замразен зелен фасул
3 см парче пресен джинджифил
1 ч.ч. ориз басмати
1 ч.л. куркума
1 ч.л. кимион
1 ч.л. къри
3 с.л. олио
сол  на вкус

Нарязваме лука на тънки полумесеци, чушката на тънки ленти, а чесъна - на много ситно.
Разделяме стръкчетата броколи от целия букет и нарязваме по-едрите на половинки или четвъртинки.
Накълцваме на ситно парчето пресен джинджифил.
Изплакваме ориза и го поставяме в тенджера на котлона заедно с 2 ч.ч. вода. Когато водата кипне, изключваме котлона и похлупваме с капак. Оставяме ориза да си поеме водата и да се досвари.
В лок или дълбок тиган загряваме олиото и запържваме лука. Когато омекне, добавяме чесъна и джинджифила. Разбъркваме и добавяме подправките.
Идва ред на зеленчуците. Започваме с чушките, тъй като ще им отнеме най-много време да се сготвят. След 2 минутки добавяме замразения грах, зеления фасул и броколито.
Изливаме кокосовото мляко от консервата в тигана. Пълним консервата с топла вода, с която ще съберем остатъка от млякото и я изливаме също в тигана.
Когато течността заври, намаляваме огъня и оставяме да къкри за 15-20 минути.
Сервираме кърито заедно с ароматния ориз.

 

Коментари

Популярни публикации