Лесни брускети с домати, сирене и босилек

Има вечери, в които и на мен не ми се готви, но искам да похапна нещо вкусно и засищащо. В такива случаи извиквам всички спомени от кулинарните ми пътешествия, впрягам цялото си въображение и изваждам каквото има в хладилника и шкафовете. За вечери, в които ви се хапва нещо леко и свежо със средиземноморски аромати, ви предлагам 2 варианта за приготвяне на супер лесни и мега вкусни брускети с домати, сирене и домашно песто.



Необходими продукти за брускети с домати, бяло саламурено сирене и билки:
1 домат
2 плочки бяло саламурено сирене
1 с.л. микс от сух риган и босилек
2 филийки пълнозърнест хляб

Предпочитам пълнозърнест хляб, защото е богат на фибри и засища за по-дълго.
Препичаме хляба в тостер или на сух тиган.
Нарязваме домата на тънки филийки и ги подреждаме върху хляба.
Овалваме сиренето в микса от билки и слагаме по една плочка върху всяка филийка.


Необходими продукти за брускети с домат, пармезан и домашно песто:
1 домат
2 филийки пълнозърнест хляб
8-10 прясно настъргани лентички пармезан

За пестото:
2 шепи пресен босилек
3 с.л. зехтин
1 с.л. прясно настърган пармезан
1 с.л. кедрови ядки или белени бадеми
сол и черен пипер на вкус

Пасираме заедно съставките за пестото. Върху препечените филийки нареждаме доматите, намазваме с пестото и поръсваме с прясно настъргания на лентички пармезан.


Освен за лека вечеря, тези брускети са перфектни и за предястие или за посрещане на гости. Можете да ги приготвяте винаги, дори и когато ви изненадат приятели за вечеря, стига да разполагате с основните продукти за целта - домати, домашно песто и сирене.

Коментари

Популярни публикации