Еко селище "Дебели Даб"

"Добре дошли, приятели!" така ви посрещат винаги в еко селище "Дебели Даб". Това чудотворно местенце се намира на 140 км от София, над село Стара Кресна. Не случайно го определям като чудотворно, защото това е перфектното местенце, ако търсите спокойна почивка, далеч от градския шум и стрес и близо до природата. А каква природа само има тук! В която и от 12-те стаи да ви настанят, първото нещо, което ще видите сутрин, ще са върховете на Пирин, Рила и Малашевска планина. С една дума - приказка!


Селището е построено през 2013 г. по програма за развитие на селските райони в България. Проектирано е така, че да не нарушава красотата и еко равновесието в този прекрасен район. Основните материали, използвани за строителството на къщичките, са камък и дърво, притежава соларни панели, а основните хранителни продукти, с които ще ви нагостят в ресторанта, са или тяхно собствено производство, или от местни био производители. Салата с домашни домати и лук и домашния суджук на скара са само част от нещата, с които ще напълните блажено стомаха, след като сте напълнили очите с красивата гледка наоколо.



Ако искате да се отдадете на 100% почивка, можете да избирате от дълъг списък с неща за правене и "неправене". Селището разполага с малък басейн, в който можете да се разхлаждате, докато наблюдавате величествените планини. Басейнът и дворът са отлични места и за игра за децата, което прави селището перфектно за семейна почивка.
Можете да положите морно тяло върху хамака и да се радвате на тишината. От време на време ще чувате безгрижното дрънченето на звънците на малки стада от крави, овце и козички, които местните селяни водят на паша.

 
Ако искате да разнообразите хоризонталната поза на тялото си, се отпуснете в ресторанта и изпийте една студена бира или етър, докато се наслаждавате на гледката към връх Вихрен. Тук можете да се запознаете с Фреди и Фрида - домашните порчета, които са колкото сладки, толкова и любопитни.
Ако искате да държите ума си активен, поиграйте на някоя от многото настолни игри - домино, шах, табла, дженга, дама, скрабъл и още много.

Задължителна разходка из село Стара Кресна ще ви заведе до паметника, построен на мястото, където е обявено Кресненско-Разложкото въстание на 5 октомври 1878 г.

Привечер се отправете по пътеката над селището, за да се насладите на залеза и да разгледате отблизо вятърните електрогенератори - още един белег на стремежа за опазване на природата чрез използване на възобновяеми природни ресурси.

 
Адвенчър Нет Груп, част от която е еко селището, предлага и много забавления за по-екстремно настроените - рафтинг и каякинг по река Струма, каньонинг по Влахински водопад, вело, конни и планински преходи, разходка до село Влахи и до водопада Шейтан дере.

В крайна сметка няма думи и снимки, които биха могли да пресъздадат красотата и спокойствието на това място, затова ви препоръчвам горещо да изкарате един уикенд тук. Повече информация, цени и контакти ще намерите на уеб страницата на еко селище "Дебели Даб": www.debelidab.com

А ето и още малко снимки, които ще ви вдъхновят за тази уникална почивка сред природата:





Коментари

Популярни публикации