Бобена супа по тоскански

Когато си мислим за италианска кухня, се сещаме предимно за паста и пица, но супите заслужават също толкова голямо внимание. Най-вкусната супа, която съм яла извън България, беше една изключително богата на съставки зеленчукова супа, с която обядвах в едно непретенциозно семейно ресторантче във Флоренция. Всяка следваща лъжица ме изненадваше със съдържанието си - тиквичка, бобче, морковче, картофче, малко зеле, карфиолче... Изключително вкусно, питателно и пропито с духа на Тоскана - едно от най-живописните места в Италия.
Дълго време разказвах на близки и познати за ястието, което ме впечатли най-много в Италия, но така и не се осмелих да пробвам да сътворя тази зеленчукова магия. Докато не попаднах случайно в една от кулинарните си книги на рецепта за бобена супа по тоскански. И така, ето моята интерпретация на най-добрата италианска супа, която съм яла.    



Необходими продукти:
2 стръка праз лук
2 скилидки чесън
1 морков
1/4 глава целина
2-3 картофа
1 ч.ч. червен боб (може да използвате и бял)
1 с.л. микс от сушен розмарин, риган, мащерка, майорана, чубрица или микс от тези подправки по избор 
4 с.л. зехтин
сол и черен пипер на вкус

Накисваме боба от предната вечер. Сваряваме го, като сменяме 2 пъти водата в процеса на варене.
Измиваме, изчистваме и нарязваме праза на полукръгчета. Обелваме и нарязваме картофите, морковите и целината на дребни кубчета.
В тенджера загряваме зехтина и запържваме морковите и праза. След 4-5 минутки добавяме накълцания чесън, картофите и целината. Разбъркваме хубаво и добавяме сухите подправки.
Сипваме 1 литър вода и оставяме да кипне.
Овкусяваме със солта и черния пипер и добавяме боба.
Варим на слаб огън 15-20 минутки, докато всички съставки се сварят хубаво.
Поднасяме с прясно настърган пармезан.


Коментари

Популярни публикации