Пинджур

Пинджур е традиционно македонско предястие, което много прилича на лютеницата, но се приготвя с повечко патладжан. Става за разядка, за мазане на филии, за гарнитура към приготвени на скара меса, а аз дори смятам да го използвам като сос за паста. Стана ли ви интересно? Ето как можете да го приготвите в домашни условия.



Необходими продукти:
4 малки патладжана
6-8 средни домата
4-5 червени чушки
1 глава лук
3 скилидки чесън
4 с.л. зехтин
сол на вкус
връзка пресен магданоз

Започваме с патладжаните. Аз предпочитам по-малките, защото имат малко семки и се белят по-лесно. Измиваме ги хубаво, подсушаваме ги и ги подреждаме върху застлана с хартия за печене тава. Обелваме лука и го разрязваме на четвъртинки, които подреждаме между патладжаните. Печем ги заедно в предварително загрята на 200 градуса фурна.
Обръщаме ги веднъж и продължаваме с печенето, докато омекнат.
Изваждаме ги и ги оставяме да се задушат под капак в тенджера.
Междувременно повтаряме процедурата по печенето с червените чушки. Когато и те се опекат, ги пускаме в тенджерата да си "почиват" преди беленето.
Накрая изпичаме доматите, като на тях ще им трябва по-малко време във фурната.
Когато зеленчуците и доматите изстинат, ги обелваме, почистваме от семките и накълцваме.
Смесваме ги в купа и добавяме зехтина и сол на вкус.
Пасираме в блендер половината смес и я връщаме към накълцаната.
Накрая добавяме нарязания на ситно магданоз и оставяме в хладилника да се изстуди преди да сервираме.

Коментари

Популярни публикации