Ароматна пъстърва на скара с гарнитура от къри картофки

Когато става въпрос за риба, пъстървата е любимият ми избор. Толкова е лесно да се приготви ароматна печена пъстърва, че дори и аз се чудя какво съм правила преди да се науча да го правя. Тайната е в специалната марината, която всъщност е толкова елементарна, че винаги можете да я приготвите, стига да разполагате със сушени подправки, чесън, лимон и зехтин.
Към този арсенал от аромати ще добавим гарнитура от пресни картофи с къри и чесън, за да приготвим храна, която радва небцето и нослето!



Необходими продукти за рибата:
2 цели почистени пъстърви
1 лимон
3 с.л. лъжици микс от сушени подправки (риган, розмарин, босилек, майорана)
4 с.л. зехтин
2 скилидки чесън
щипка сол

Необходими продукти за къри картофите:
500 г пресни картофи
200 г чери домати
1 с.л. къри
1 ч.л. зърна кимион
2 скилидки чесън
щипка сол

В хаванче стриваме чесъна, подправките и солта. Добавяме сока от половината лимон и зехтина и разбъркваме.
С получената марината намазваме хубаво рибите отвън и вътре. Завиваме ги във фолио и ги оставяме в хладилника за 30-40 минути преди печене.

Сваряваме до полуготовност пресните картофи. Отцеждаме ги хубаво.
В сгорещен зехтин запържваме зърната кимион. Добавяме нарязания на ситно чесън и картофите (разполовяваме по-големите). Добавяме кърито и солта и задушаваме под капак за 5-6 минутки.

Междувременно загряваме грил тиган и слагаме рибата да се пече. Печем от всяка страна около 6-7 минути, докато кожата придобие кафеникав загар.

Когато картофките се задушат хубаво, добавяме нарязаните на половинки чери домати и оставаме да се пържат с картофките без капак за 3-4 минутки.

Сервираме рибата и къри картофките, придружени с няколко резена лимон и студено бяло винце.



 

Коментари

Популярни публикации