Кюфтенца по чирпански

Щастливци сме, че разполагаме с такова разнообразие от продукти, растящи на родна земя и богато наследство от рецепти от всяко кътче на страната, които комбинират тези продукти, за да създадем това, което ни сплотява и радва най-много - храната. Селската храна, тази, приготвена с натурални продукти, отгледани собственоръчно и приготвени с любов и внимание, е най-хубавата храна. За съжаление в градовете трудно можем да си позволим да приготвяме ежедневно такава храна, но пък ако се стараем да купуваме само българска продукция и да отглеждаме у дома подправки, бихме могли да се доближим мъничко до този идеал.

Български домати, домашно отгледани чубрица и червен пипер и много любов са моите специални съставки, с които ще приготвя и поднеса на трапезата една типично българска манджа, а именно кюфтенца по чирпански. Това, което харесвам най-много в нея, са доматите, чубрицата, ригана и червения пипер или по-скоро ароматът, който събира всички на масата и сочността, която не остава нито една чиния неотопена. Затова, ако и вие обичате да топите хляба в ароматен доматен сос, ви съветвам да си приготвите тази чудесна традиционна манджа.


Необходими продукти за кюфтенцата:
500 г кайма смес
50 г бял бисерен ориз
1 глава лук
8-10 стръка магданоз
1/2 ч.л. кимион
1 ч.л. чубрица
черен пипер
брашно

Необходими продукти за соса:
400 г картофи
1 глава лук
4 скилидки чесън
2 моркова
1 тиквичка
3 едри домата
2 с.л. брашно
2 с.л. червен пипер
1 дафинов лист
1 ч.л. розов пипер на зърна
1 ч.л. босилек
1 ч.л. риган
1 ч.л. захар
сол на вкус

Започваме с приготвянето на кюфтенцата. Нарязваме на ситно лука и магданоза. Смесваме ги с каймата в купа. Добавяме чубрицата, кимиона, изплакнатия ориз и черния пипер. След като сме смесили хубаво всички съставки, започваме да оформяме еднакви по големина топчета.
Овалваме ги в брашно и ги оставяме в набрашнена чиния.

Продължаваме със соса. Нарязваме на ситно морковите и картофите. В тенджера сипваме 2 литра вода, добавяме дафиновия лист и розовия пипер и поставяме на умерен котлон, докато водата заври.
Добавяме морковите и картофите, а след 2-3 минути добавяме и кюфтенцата.

В дълбок тиган или тенджера сипваме олио и го загряваме. Запържваме чесъна и лука. Добавяме червения пипер и брашното и разбъркваме хубаво.
Пасираме доматите с ригана и босилека и ги добавяме в тигана. Поръсваме със солта и захарта и оставяме на умерен огън.

Когато сосът се сгъсти, добавяме отцедените кюфтенца и зеленчуци от тенджерата. Сипваме 1 ч.ч. от бульона. Накрая добавяме и нарязаната на малки кубчета тиквичка и оставяме да се досготви на умерен огън.
Поднасяме поръсено с магданоз и разбира се - с много хляб за топене.

Коментари

Популярни публикации