Патладжан със сос от синьо сирене и домати

Освен със споменатото в заглавието име, в моята кухня това ястие е известно и като "пържола за вегетарианци". Плътният препечен вкус на патладжана засища като истинска пържола, а комбинацията му с мекия сос го прави отлично ястие за една стабилна вечеря. Сосът от своя страна е превъзходен за свински, телешки или пилешки пържоли, така че в тази рецепта има по нещо за всички.



Необходими продукти:
1 едър патладжан
250 г синьо сирене
400 г чери доматчета 
1 скилидка чесън
3 с.л. зехтин
3-4 стръка пресен босилек
2 с.л. смлян микс от черен и бял пипер

Нарязваме патладжана по полудиагонал на еднакви по дебелина филии. Осоляваме го и го поставяме в купа в хладилника за 30-40 минути, докато се отдели горчивият сок.
Изплакваме го, подсушаваме го и го поръсваме от двете страни с пиперения микс.
Изпичаме патладжана на оребрен тиган или скара за по 1-2 минути от всяка страна по два пъти, така че да получим красиви кръстосани линии. 
Поставяме запечените парчета в тава, поръсваме отгоре с малко зехтин и запичаме за 20-тина минутки в предварително загрята на 200 градуса фурна на горен реотан.
Междувременно нарязваме сиренето на парчета, поставяме го в кухненски робот или блендер и добавяме чери доматите, чесъна, пресния босилек и зехтина. Пасираме до получаването на гладка смес. 
Сервираме по 1 "пържолка", полята обилно със соса и няколко чери доматчета за сочност и красота.    


Коментари

Популярни публикации