Картофени ньоки с доматен сос

Ньоките (от итал. gnocchi) са разновидност на италианската паста и се приготвят обикновено от картофи и брашно. В буквален превод думата "gnocchi" означава бучки, тъй като ньоките наподобяват малки тестени бучки. Консумират се с различни сосове като и останалите видове паста.


Когато за пръв път се опитах да направя ньоки, преживях голям провал. Оттогава минаха 6 години и реших, че е крайно време да пробвам отново. Този път изчетох доста различни рецепти и изгледах няколко видео материала по въпроса, за да приготвя ястие, което да предизвика щастливи емоции и което да споделя с вас.

Необходими продукти за ньоките:
4 едри картофа
1 яйце
200 г бяло брашно
2 с.л. масло
2 с.л. прясно настърган пармезан

Необходими продукти за доматения сос:
1 едър и сочен домат или 2-3 малки
2-3 скилидки чесън
2 стръка пресен лук
1 ч.л. сушена смес от билки - босилек, риган, розмарин, майорана 
1 шепа листенца пресен босилек 
1 ч.л. кафява захар
сол на вкус

Сваряваме картофите, обелваме ги и ги намачкваме с преса.
Добавяме маслото, яйцето, прясно настъргания пармезан и брашното и омесваме тесто.
Разделяме тестото на 4 еднакви по големина топки. Върху набрашнена повърхност оформяме от всяка топка рула, които нарязваме на парчета с дължина по 2 см. С помощта на вилица може да притиснем всяко парче, за да оформим красиви линии, но аз лично предпочитам просто да ги притисна между дланта и пръстите си.

Поставяме пълна с вода тенджера на котлона и поръсваме с щипка сол. Когато водата заври, добавяме ноьките едно по едно. Когато изплуват на повърхността на водата, значи са готови и е време да ги отстраним с помощта на лъжица с дупки.

За да приготвим соса, нарязваме чесъна, доматите и лука на ситно. Запържваме чесъна в загрят зехтин, добавяме доматите, захарта, солта и сушените билки.
Когато сосът от доматите се посгъсти, добавяме пресния лук и ньоките и оставяме на слаб огън за 2-3 минути.
Сервираме с настърган пармезан и листенца пресен босилек.



Коментари

Популярни публикации