Пълнозърнести кексчета със сирене и кашкавал

Когато приготвям тестени вкусотийки, предпочитам да използвам пълнозърнесто брашно. Причината е, че то е в пъти по-богато на витамини от група В, желязо, магнезий и фибри (около 300% повече) в сравнение с бялото брашно. Приготвените с него тестени изделия са по-плътни и тъмни, но имат според мен по-приятен вкус и освен това засищат за по-дълго време.
Следващата ми рецепта е посветена на малките солени удоволствия, които правят почивните дни по-вкусни.

   

Необходими продукти:
400 г пълнозърнесто брашно
4 яйца
400 мл кисело мляко
100 г бяло саламурено сирене
100 г кашкавал
1 ч.л. сода
100 мл зехтин
2 с.л. зърна нигела
1 щипка сол

В купа смесваме киселото мляко и содата. Разбиваме хубаво яйцата в отделна купичка. Добавяме ги към киселото мляко и разбъркваме. Прибавяме солта и зехтина.
След като сме разбъркали хубаво сместа, я изливаме при брашното и разбъркваме с миксер.
Натрошаваме на много ситно сиренето и настъргваме кашкавала. Объркваме ги хубаво и добавяме 1 с.л. зърна нигела. Разбъркваме за последно преди да разпределим сместа във формичките.
В тава за печене на мъфини слагаме кошнички и разпределяме по 1 с.л. от сместа във всяка една. Поръсваме отгоре с няколко семенца нигела.



Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за 35-40 минути.
Изваждаме изпечените кексчета от тавичката и ги поставяме върху решетка, за да изстинат.



Коментари

Популярни публикации