Пина салата

Лятото е сезонът на скарата, а на нея можем да приготвим голямо разнообразие от продукти. И не говоря само за всички видове месо, наденици, ребърца, крилца, кълки и стандартните зеленчукови гарнитури, но и далеч по-нестандартни съставки, като плодове например. Захарите, които се съдържат в плодовете, се карамелизират след топлинна обработка на скарата и придобиват чудесен аромат и вкус, което ги прави отлични съставки за десерти, а защо не и за основни ястия.


Необходими продукти:
1 ананас
1 глава червен лук
500 г микс листни салати - бейби спанак, рукола, фелд, лоло росо
8-10 чери домати
4 с.л. зехтин
1 с.л. балсамов оцет
сол на вкус

Като начало трябва да обелим и нарежем на шайби ананаса. Отстраняваме сърцевината.
Изпичаме всяка шайба на сгорещен оребрен тиган или на скара за около 2-3 минути от всяка страна. Внимавайте да не ги загорите прекалено (ще усетите по миризмата, трябва да мирише на карамел, а не на загоряло).
Поставяме шайбите в чиния и ги оставяме настрани, докато изстинат.
През това време в купа смесваме листните салати с нарязания на тънки полумесеци червен лук. Добавяме нарязаните на четвъртинки чери домати. Овкусяваме със зехтина, балсамовия оцет и солта.
Разпределяме в чинии и поставяме по няколко шайби ананас.


Ако искате да продължите с ананасовата тема и по време на десерта, просто поднесете карамелизираните шайби с няколко топки сметанов сладолед или блендирайте малко суров ананас с кокосово мляко, за да получите безалкохолна пина колада.


    

Коментари

Популярни публикации