Телешко със сос чимичури и маниока

За първи път се докоснах до вкуса на маниоката, докато бях в Аржентина и Бразилия. Маниоката е тропическо растение, типично за кухнята на Латинска Америка и Африка. Консумира се коренът, който е продълговат и заострен, с твърда кора и бяла твърда вътрешност. Обикновено от него се приготвя брашно, което се използва за питки, както и тапиока, която участва в състава на различни ястия и десерти.
Коренът може да се консумира и цял, като се нарязва, сварява в подсолена вода и се сервира с пикантен сос. Точно така ще направим и ние в това типично за Аржентина и Бразилия ястие с телешко месо и пикантен сос чимичури.

Необходими продукти за сос чимичури:
1 червена чушка
1 зелена чушка
1 люто чушле
2 стръка пресен лук
2 скилидки чесън
1 връзка магданоз
6 с.л. зехтин
2 с.л. оцет
сол на вкус

1 корен маниока
2 с.л масло
50 мл бяло вино
сол и черен пипер на вкус

2 телешки котлета


Измиваме съставките за соса, нарязваме ги на парчета и ги блендираме заедно със зехтина, оцета и солта.
Нарязваме маниоката на шайби и ги сваряваме за 10-15 минути в подсолена вода. Подсушаваме ги и ги задушаваме в маслото и виното. Овкусяваме със солта и черния пипер.

Овкусяваме телешките котлетчета със сол и черен пипер и ги изпичаме на силно нагорещен оребрен тиган за 5-7 минути от всяка страна (в зависимост от това колко добре изпечени ги обичаме). Поставяме ги във фолио и го завиваме хубаво за около 5-10 минути. Целта е соковете в месото да се върнат обратно във вътрешността му и така то да остане сочно.
Сервираме всичко, обилно полято със соса.




Коментари

Популярни публикации