Поширани яйца

Ако искате да хапнете на закуска препечена филийка с яйца, но не искате мазнина, каквато обикновено слагаме, за да приготвим омлет, бъркани яйца или яйца на очи, пошираните (забулени) яйца са точно за вас. Приготвят се също толкова бързо и лесно, а ако овладеете трите трика за перфектни поширани яйца, няма да имате равни.


Трик номер 1: Използвайте винаги пресни яйца.
Това ще гарантира, че белтъкът няма да се разпадне и ще получите хубаво компактно поширано яйце. Ако все пак не разполагате с много пресни яйца, трик номер 3 ще ви помогне. Но преди това да минем през трик номер 2:

Трик номер 2: Счупете яйцето в малка купичка.
Преди да поставим яйцето във водата, го счупваме в малка купичка. Така то ще остане компактно и няма да се разтегли. Когато водата ни е готова, доближаваме ръба на купичката до нея и изсипваме внимателно яйцето.

Трик номер 3: Направете водовъртеж.
Ако не разполагаме с пресни яйца, ще използваме този трик, за да сме сигурни, че белтъкът ще остане компактен. Преди да поставим яйцето в загрятата вода, правим лек водовъртеж с помощта на лъжица - топваме я в тенджерата и започваме да описваме непрекъснати кръгообразни движения по края. Така ще се оформи фуния в средата, където ще поставим яйцето. Когато го поставим, ще забележим, че движението на водата "навива и прибира" непослушните малки частици белтък, които се опитват да се отделят от групата.

И така, сега нека проследим на теория цялата операция по приготвяне на нашите прекрасни поширани яйца.

Необходими продукти:
1 яйце
1 парче домат
1 препечена филийка
1 с.л. нарязан на ситно пресен лук
сол и черен пипер на вкус

Поставяме на котлона пълна наполовина тенджера с вода и оставяме да се загрее, но без да завира, т.е. в момента, в който от дъното на тенджерата започнат да се изкачват към повърхността малки мехурчета, сме готови за яйцата.
Ако яйцата ни не са много пресни (например на 1 седмица), използваме трик номер 3 и заформяме водовъртеж. Счупваме яйце в малка купичка, доближаваме я до повърхността на водата и го изливаме вътре.
Сега започва отброяването на минутите. Те са между 4 и 6, в зависимост от това колко са големи яйцата. Целта е белтъкът да се свари, но жълтъкът да остане приятно рохкав.
С лъжица на дупки изваждаме готовото яйце от водата и го поставяме за няколко секунди върху кухненска хартия, за да попие ненужната вода.
Върху препечената филийка поставяме резен домат, яйцето, поръсваме с накълцания лук и подправките и сервираме.

 

Коментари

Популярни публикации