Валенсия - паеля, мозайки и море

Валенсия е един изключително забележителен испански град в много отношения. През него са минали гърци, картагенци, римляни, християни, вестготи и мюсюлмани, оставяйки по нещо от своята култура и естествено - кухня. Многолик, съчетаващ старо и модерно, градът е задължителна дестинация за всички, които са впечатлени от испанската култура и храна и не се страхуват да обикалят градските улици с часове, изследвайки всяка мозайка, арка и затънтена бодега, предлагаща от кулинарните съкровища на града.

Градът е основан от римляните през 138 година преди Христа под името Valentia, което е съчетание от латинските думи "крепост" и "добра поличба". Определено е добра поличба, ако огладнееш в този град още със стъпването си в него, защото той предлага едни от най-добрите испански ястия.

Малцина знаят, че именно Валенсия е родният град на паелята. Първото ястие, което задължително трябва да се опита тук, е Паеля Валенсиана. Тя се приготвя с пиле (понякога се добавя и заешко месо), зелен фасул, шафран и разбира се ориз. Предпочитан ориз за приготвянето на паеля е оризът от сорта Бомба, който по време на готвене се раздува, поемайки максимално количество течност, като същевременно остава твърд отвън. Перфектно приготвената паеля се познава, ако оризът на дъното на тавата (която също се нарича паеля) е получил лека хрупкава коричка, известна като "сокарат".


След като опитате Paella Valenciana, може да пробвате и варианта с морски дарове, който е по-популярен - Paella de Mariscos.

Друго ястие, което си заслужава да се опита, е Fideua - ястие, подобно на паеля, което вместо с ориз се приготвя с фиде или начупена тънка паста. Съдържа още и шафран, морски дарове (калмари, миди, риба, скариди) и рибен бульон, които я правят чудесен избор за обяд край морето.

Ако ожаднеете, на помощ идва Horchata - разхлаждаща безалкохолна напитка, която на пръв поглед прилича на нашия айран, но се приготвя от смлени земни бадеми (chufas). По улиците на града има много сергии, предлагащи напитката, а ако видите заведение, на което пише Horchateria, не се колебайте да го посетите за една чаша от това сладко разхлаждащо питие.

Ако пък сте от хората, които утоляват жаждата с охладени ферментирали напитки, бирата и бялото вино са в изобилие. Испанците могат да се похвалят с достойни творби на пивоварното изкуство, най-добрите сред които (от тези, които съм опитала, не че съм кой знае какъв експерт) са Estrella, San Miguel, Cruzcampo, Mahou. Ако пък обичате сангрия, попитайте за Tinto de verano, което се приготвя от червено вино, газирана вода и парчета цитрусови плодове.

Ако сте се справили отлично с първия си ден в града, имате хубави спомени от обяд, следобедната закуска, тапаса преди вечеря и нейно величество вечерята, на следващата сутрин трябва да се заредите с нови сили и енергия за предстоящия втори ден от експедицията си във Валенсия. Източниците на тази енергия и първата доза щастие за деня са Churros - продълговати пържени тестени произведения, които много напомнят по вкус на бухтичките, но са хрупкави и се поднасят с пълна чаша какао.



А ето и моят задължителен "To visit" списък на забележителностите в града:

1.) Serranos Towers (Torres de Serranos или Puerta de Serranos) - една от най-важните и добре запазени останки от древната защитна стена. Построени са между 1392 и 1398 година, за да служат като основен вход към града.


2.) Катедралата на Валенсия (Basilica Metropolitana) - съчетаваща красиви готически и барокови елементи (както и много други сгради в града), е сърцето на религиозния живот тук. Портата на апостолите е една от най-красивите части от екстериора на катедралата, а ако сте в града в четвъртък, може да станете свидетели на събранието на Трибунала на водата (Tribunal de las Aguas). Това е правосъдна институция, която обсъжда въпроси, касаещи водните ресурси в областта. Решенията се взимат публично пред портата на апостолите, където представителите на трибунала се събират всеки четвъртък на обяд (с изключение на Коледа).

3.) Plaza de la Virgen - това е най-красивият за мен площад в града. Тук се намират Катедралата, както и Базиликата на Дева Мария на хората в неравностойно положение (Basilica de la Virgen de los desamprarados) и красив фонтан, посветен на река Турия.  


4.) Plaza del Ayuntamiento - площадът, на който се намират кметството, централната поща и редица други красиви сгради, украсени с орнаменти в комбинирани стилове - бароков, готически, арабски и др.


5.) Mercado de Central - любител на храната като мен няма как да пропусне най-добрия пазар за хранителни продукти в града - Централният пазар, който напомня на нашите Хали, но е доста по-голям и богат на продукти - от плодове и зеленчуци, през ядки, подправки, сирена, колбаси, до месо и разбира се - риба и морски дарове. Намира се на Plaza del Mercado и представлява удивително красива сграда в стил Арт Нуво.



6.) Западната гара (Estacion del Norte) - ако пристигате в града с влак, първите ви впечатления за неговата невероятна архитектура ще бъдат от тази сграда. Построена между 1906 и 1917 година в резултат на разрастването на града, гарата е украсена с красиви мозайки дело на Jose Mongrelle.


7.) Арената за борба с бикове - веднага след като излезете от гарата и погледнете на дясно, ще я видите - съчетаваща Арт Нуво и класически линии, сградата помещава арена с диаметър 52 метра и 24 реда седалки, които могат да поберат шестнадесет хилядна аудитория.


8.) Градините Турия - реката Турия, която привлякла тук населението, притежава бурен нрав и неколкократно е изливала гнева си върху хората. Последното сериозно наводнение от 1957 година причинява голямо нещастие на града и управата взима решение да премести коритото на реката. За целта се реализира т.нар. "План Юг", който приключва през 1973 година. Оттогава реката тече спокойно в ново корито, намиращо се на 3 километра на юг от старото, което е превърнато в красива зелена градина с алеи за разходки и паркове за децата. Тук може да се види паркът посветен на Гъливер, Историческия Музей на Валенсия и Дворецът на Музиката.


9.) Градът на Изкуствата и науката (Ciutat de les Arts i les Ciencies) - ослепителен комплекс от модернистични сгради, разположени в старото корито на реката Турия, отразяващи в своята белота слънчевите лъчи и криещи безброй любопитни зрелища. Комплексът се състои от Музей посветен на науката (El Museu de les Ciencies Principe Felipe), Планетариум, триизмерно кино и лазериум (L`Hemisferic), Дворец на изкуствата (El Palau de les Arts Reina Sofia), огромна зала за концерти и спортни мероприятия (L`Agora), ботаническа градина (L`Umbracle) и океанографски музей (L`Oceanografic).






Разбира се градът притежава и още десетки или може би дори стотици църкви, площади, улици, сгради, музеи и пазари, които заслужават да бъдат посетени, заснети и съхранени в спомените. Най-важното е да не бързате, оставете се на улиците да ви водят сами към следващата забележителност и не забравяйте да правите от време на време малки почивки за една бира с тапас, студена horchata или друго кулинарно изкушение.




 

   

Коментари

Популярни публикации