Тортиля с тиквички

Тортилята е друга испанска класика, която може да се приготви по всяко време на деня - за закуска, обяд или вечеря. В основата ѝ стоят яйца и картофи, но естествено можем да импровизираме с всичко, което обичаме и което е подходящо за приготвяне по този начин. А той е толкова лесен и обикновено включва два етапа - запържване на съставките на котлон и довършването им във фурна.
Ако не срещате затрудения да обръщате този "огромен омлет" в тигана, може да забравите за фурната и да довършите ястието на котлона.

Днешната ни импровизация е за любителите на тиквичките. Картофите обикновено се нарязват на тънки кръгчета, но по този начин ястието става готово малко по-бавно. Затова ние ще рендосаме тиквичките и картофите и ще спестим време.


Необходими продукти:
2 тиквички
2 картофа
1 глава лук
6 яйца
1 стрък пресен лук
сол и черен пипер на вкус
зехтин

Измиваме хубаво тиквичките и ги рендосваме без да ги белим. Поставяме ги в купа и посоляваме, за да извлечем водата, която съдържат.
Обелваме лука и го нарязваме на ситно. Аз използвам тавичка, която става, както за фурна, така и за котлон. Загряваме зехтина и запържваме лука, докато омекне.
Обелваме и рендосваме картофите. Добавяме ги към лука и запържваме около 10 минутки. Добавяме тиквичките, разбъркваме хубаво и оставяме да се готвят 10-тина минутки, като разбъркваме периодично.
Разбиваме яйцата в купа и ги овкусяваме с черния пипер и солта.
Накълцваме пресния лук.
Изливаме яйцата в тавичката, добавяме пресния лук и леко разбъркваме, така че да ги разпределим равномерно между останалите съставки.
Оставяме на слаб огън за 5 минутки.
Накрая преместваме тавичката в предварително загрята на 200 градуса фурна и запичаме на горен реотан за 20-25 минутки.
Сервираме с нарязани на ситно домати за свежест.



Коментари

Популярни публикации