Хлебни охлювчета с пармезан и сушени домати

С една тава от тези охлювчета ще посрещнем вечерята и даже ще ни останат малко за закуска. Звучи примамливо, нали? И се приготвят лесно и сравнително бързо. 10 минути месене, 50 минути втасване и 30 минути печене - точно време за една чаша вино.

Необходими продукти:
450 г бяло брашно
1 пакетче суха мая
1 ч.л. бяла захар
2 с.л. зехтин
300 мл топла вода
4 с.л. накълцани на ситно сушени домати
6 стръка прясна мащерка
4 с.л. прясно настърган пармезан
1 ч.л. маково семе

Пресяваме брашното в дълбока купа, заедно с маята, захарта и солта.
В кана отмерваме 300 мл топла вода и добавяме 2 с.л. зехтин. С помощта на дървена лъжица оформяме кладенче в средата на купата и започваме да наливаме от водата, като междувременно "събаряме" брашното в дупката. Може да звучи сложно, но всъщност е много лесно. Така постепенно, без да се цапаме излишно, замесваме тестото. Бъркането ще става все по-трудно, но така правим и мускули. Две в едно. :)

Когато получим тестена топка, идва време да прехвърлим забавата на набрашнена дъска или плот. Добавяме колкото брашно ни е необходимо, за да избегнем залепването на тестото по пръстите и плота.
Месенето ще отнеме около 10 минути, защото целта е да направим тестото достатъчно еластично. Както и да стегнем мускулите.
Намазваме хубаво дъното и стените на чиста купа с 1/2 ч.л. зехтин. Поставяме тестото вътре, покриваме с фолио и кърпа и оставяме да втасва на топло (например до прозореца, ако грее слънце или до включена печка).

Докато чакаме тестото, ще подготвим плънката. Нарязваме на ситно сушените домати. Настъргваме пармезана. Съветвам ви винаги да използвате цяло парче пармезан, което да настъргвате непосредствено преди консумация или добавяне в ястие, вместо да използвате предварително настърган, който се продава в кутии. Освен, че обикновено този пармезан е с по-лошо качество, също така и губи своя аромат с времето. А е толкова хубаво да настържете сиренето собственоръчно и да усетите как се освобождава ароматът му под носа ви.
Смесваме сиренето с доматите. Накъсваме листенцата мащерка и ги добавяме към плънката заедно с маковото семе. Накрая наливаме 1 с.л. зехтин и разбъркваме хубаво.  

След 50-тина минути тестото ще удвои обема си и е време да го размесим отново, за да изкараме въздуха.
Разточваме го с точилка и разпределяме доматената смес отгоре. Навиваме на стегнато руло.
Накрая с нож разрязваме рулото на парчета с дебелина около 2 см. Подреждаме ги в покрита с хартия за печене тава и печем за 30-тина минутки в предварително загрята на 200 градуса фурна.
Изваждаме тавата и поставяме хлебчетата на решетка, за да изстинат. Аз лично ги сервирам с още сирене по избор - бяло саламурено сирене, моцарела, прясно козе сирене и защо не - салата от домати със зехтин, зелен лук и зелени маслинки.

  

Коментари

Популярни публикации