Ризото с гъби и чери домати

Ризото е онова спасително ястие, което почти винаги избираме, когато нямаме идеи какво друго да сготвим, защото:
- се приготвя лесно и бързо;
- винаги ни се намира пакет ориз в шкафа;
- позволява всякакви импровизации със съставките и подправките.


От друга страна в приготвянето му има една дребна техника, която гарантира, че оризът ще бъде перфектно сготвен и че ще запазим сочността и свежестта на останалите продукти. Тя се изразява в постепенното добавяне на достатъчно течност, в която оризът да се свари, без да се разкашква, но същевременно да поеме бульона с всичките му аромати и вкусове. Тази техника предпазва ориза от изсъхване, тъй като знаем, че той абсорбира много течност. Вместо това той остава сочен и след като го сервираме.

Стъпка по стъпка ще ви разкажа как го правя аз, за да получите не просто ризото, а "Храна за щастие".

Необходими продукти:
1 ч.ч. кафяв ориз
5-6 кафяви печурки
8-10 чери домати
1 ч.л. микс от сушени билки (риган, босилек, розмарин, майорана, мащерка)
1 с.л. листенца прясна мащерка
2 с.л. зехтин 
1 шепа пресен магданоз
пармезан за поръсване 
сол и черен пипер на вкус

Тъй като ще използваме кафяв ориз, който се приготвя малко по-бавно от белия, аз лично го изплаквам и накисвам в топла вода за 10-тина минути. Ако използвате бял ориз, не го плакнете.
Измиваме и нарязваме на едро печурките. Задушаваме ги за 2-3 минути в предварително загрятия зехтин. 
Добавяме ориза и разбъркваме, така че да попие хубаво мазнината. След 1 минутка добавяме 2 ч.ч. гореща вода. Когато готвим ризото, задължително водата или бульона, който добавяме, трябва да бъдат горещи.
Когато течността заври, овкусяваме със солта, черния пипер и билките. Можете да добавите каквито сушени подправки обичате най-много, не е задължително да е микс от изброените. 
Сега вече трябва да сме много внимателни и да следим изкъсо тенджерата. Когато усетим, че течността се изпарява, добавяме по 1 ч.ч. гореща вода. Течността трябва винаги да обгръща хубаво ориза, но без да го надвишава с повече от 1 пръст.
Кафявият ориз ще се свари за около 25-30 минути, затова трябва да имаме търпение и повечко гореща вода на разположение. Аз лично добавих 4 пъти по 1 ч.ч. вода преди оризът да се свари напълно. 
Когато оризът е готов, добавяме нарязаните на половинки чери домати и листенцата прясна мащерка и разбъркваме хубаво. Уверяваме се, че течността е достатъчно, т.е. оризът е сочен и има достатъчно вода, която той ще попие след като го сервираме. 
Разпределяме в чинии, поръсваме с пресен магданоз и прясно настърган пармезан.





Коментари

Популярни публикации