Тирамису за нула време

Ако предпочитате да прекарвате повече време в ядене, отколкото в готвене, тази рецепта ще ви хареса много. Пригответе тези вълшебни чашки от сутринта, оставете ги в хладилника и на вечеря ще разполагате с чудесен лек десерт.

Името на този италиански десерт означава в буквален превод "Ободри ме!" и в оригиналната рецепта бишкотите се напояват с кафе еспресо. В нашия случай обаче ги приготвяме за вечеря и е по-добре е да избегнем ободряващите напитки и да изберем нещо леко и свежо. Този вариант също така е много подходящ за деца - без кафе, алкохол и с по-малко захар, отколкото в оригиналната рецепта. Ако обаче ги приготвяме за парти или за обеден десерт, еспресо и ром е това, от което ще имаме нужда, особено, ако искаме да спазим предписанията на италианските сладкари. 



Необходими продукти за 5 чашки:
500 г маскарпоне
10 бишкоти
2 с.л. прясно мляко
2 портокала
12-15 ягодки
4 блокчета натурален шоколад

Начупваме бишкотите на две и ги подреждаме в чашките на два реда - две върху две половинки. Поливаме отгоре обилно с изцедения портокалов сок.
С миксер разбиваме сиренето маскарпоне и млякото, докато сместа стане въздушна. Тук отново съм олекотила рецептата, изпускайки пудрата захар, която се добавя, за да придаде сладък вкус. Моят вариант обаче е една идея по-диетичен, затова ще оставим естествено сладникавия вкус на маскарпонето да контрастира на фона на сладко-киселите бишкоти. 
Поставяме дебел слой от получения крем във всяка чашка и подреждаме отгоре резени ягодки.
Нарязваме шоколадовите блокчета по дължина или на малки парчета - както ви харесва най-много. Поръсваме върху ягодките.
Поставяме чашките в хладилника и след няколко часа са готови за хапване. 





Коментари

Популярни публикации