Паста с песто "Амалфитана"

Италианците са измислили не само голямо разнообразие от паста, но и много видове песто, всеки от които придава съвършено нов вкус и аромат на ястието. Пестото се приготвя най-често на основата на босилек, зехтин и сирене, но съществуват и много негови вариации в различните краища на страната.

Песто "Амалфитана" се свързва с живописното Амалфийско крайбрежие, разположено в югозападната част на Италия. То е известно с китните си морски курорти, чиито пъстри, построени стъпаловидно заради стръмния скалист терен къщи придават допълнителен чар на региона.

Снимка: www.thefashionhall.com.

Да седиш на терасата на една такава къща в късния следобед, с поглед отправен към морската синева, отпивайки чаша изстудено просеко и хапвайки някой местен специалитет е израз на La Dolce Vita. Точно сега няма как да се порадваме на това чувство, но тази автентична италианска рецепта ще ни накара да изпитаме поне малко от сладостта на живота в тези географски ширини.

И така, следващия път, когато решите да приготвяте паста с доматен сос или най-лошото - с кетчуп, спрете, спомнете си за Амалфийското крайбрежие и спретнете с лекота една изискана италианска вечеря в стил La Dolce Vita. Бялото вино в хладилника, свещите на масата и 10 минути за готвене.    

Необходими продукти:
2 ч.ч. паста пене
1 връзка пресен магданоз
1 с.л. настърган пармезан
3-4 ореха
1 скилидка чесън
3 с.л. зехтин
сол на вкус

Сваряваме пастата според инструкциите на опаковката.
Измиваме хубаво магданоза, изрязваме дръжките и го поставяме в блендера. Добавяме чесъна, орехите, зехтина, солта, пармезана и блендираме, докато получим еднородна смес. Ако е прекалено гъсто, добавете още малко зехтин.
Задължително пробвайте на вкус, за да се уверите, че солта е достатъчно.
Объркваме отцедената паста с пестото и сервираме по желание с няколко парчета орех и пармезан.


Коментари

Популярни публикации