Тарта с бял шоколад и кардамон

Кардамон и бял шоколад са неочаквано добра комбинация, доказателство за което е тази рецепта. Оригиналът е на великденския брой на Goodfood, а аз внесох малко промени с цел опростяване на техниката на приготвяне и олекотяване на вкуса. Резултатът е деликатен шоколадов десерт, който изчезва бързо от чиниите, но оставя траен приятен спомен.  

Необходими продукти за блата:
200 г шоколадови чаени бисквити
80 г масло

Необходими продукти за ганаша:
1 ч.л. кардамон 
400 мл сметана
200 г бял шоколад
100 г захар
30 г масло
150 мл мляко
100 г какао на прах
1 ч.л. ванилов екстракт

Смиламе бисквитите в блендер. Добавяме маслото и пулсираме, докато получим консистенция, наподобяваща мокър пясък. Изсипваме върху намазана с масло тава с падащо дъно и притискаме хубаво, докато оформим плътен блат. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за 10 минутки.
Изваждаме и оставяме да се охлади хубаво.
Натрошаваме белия шоколад и го блендираме за 1 минутка, докато стане на ситни трохи.
Загряваме сметаната в тенджерка на котлона и добавяме кардамона. След като започне да къкри, изсипваме половината сметана в белия шоколад и разбъркваме хубаво.
Затопляме маслото в микровълнова и добавяме какаото. Бъркаме, докато получим хубава какаова смес.
Връщаме сметановата смес на котлона и добавяме млякото и какаовото масло. Бъркаме, докато получим хубава какаова смес. Изливаме 3/4 от сместа върху охладения блат.
Върху какаовата смес изливаме белия шоколад.
Накрая с малка лъжичка разпределяме останалата какаова смес. С помощта на клечка за зъби разнасяме какаото, така че да получим красиви нежни фигури.

  
  

Коментари

Популярни публикации