Овчарски пай

Овчарският пай произлиза от Великобритания и представлява месно ястие, покрито с картофено пюре и запечено на фурна. В старите готварски книги това ястие е описвано като вариант за оползотворяване на остатъци от сготвено месо. Предимството на овчарския пай е, че можем да използваме, както всякакъв вид месо - пилешко, свинско, телешко, агнешко или пък кайма, така и различни зеленчукови и бобови комбинации, ако предпочитаме вегетариански вариант.
Тази рецепта е за месоядните представители на кулинарните ценители, но съвсем скоро ще предложа и вегетариански вариант, който няма да отстъпва по нищо на месния му брат.


Необходими продукти за плънката:
500 г кайма смес (телешко и свинско месо)
2 глави лук
2 моркова
200 г грах от консерва
2 с.л. доматено пюре
200 г домати
1 с.л. сос Уорчестър
1 ч.л. сушена мащерка
1 ч.л. сушен розмарин
1 ч.л. сушена майорана
сол и черен пипер на вкус

Необходими продукти за кората:
700 г картофи
200 мл прясно мляко
сол на вкус

Нарязваме на ситно лука и морковите. Запържваме лука в нагорещен зехтин за готвене и когато омекне, добавяме морковите.
Добавяме каймата. С помощта на дървена лъжица я натрошаваме и разбъркаме енергично, за да се запече хубаво и равномерно.
Когато каймата покафенее, добавяме доматите, пюрето, подправките и соса Уорчестър.
Оставяме на умерен огън, докато излишната течност се изпари.
Междувременно сваряваме обелените и нарязани на еднакви по големина парчета картофи. Отцеждаме водата, намачкваме картофите с преса и добавяме млякото и солта. Мачкаме, докато получим хубаво пухкаво пюре.
Отстраняваме каймата от котлона и добавяме граха от консерва. Разбъркваме хубаво и изсипваме в тава за печене.
Отгоре разстиламе равномерно картофеното пюре.
Печем в предварително загрята на 200 градуса фурна за 25-30 минути.


Коментари

Популярни публикации