Крем супа с грах и кисело мляко

Това е едно от доказателствата, че експериментите в кухнята могат да доведат до изключителни вкусови открития и идеи за нови ястия. А този мой експеримент е доста сериозен, тъй като се проведе в резултат на работата ми по фейсбук страницата на клиент. Задачата ми беше да предложа ястия, в които да включа кисело мляко 3,6% на Димитър Маджаров. Продуктът е много добър, пристрастна съм, но също така и искрена, и препоръчвам да го пробвате било в тази или в друга рецепта (пържени тиквички със заливка от кисело мляко с копър и чесън - класика!)

Идеята на рецептата е да предложа студена свежа пролетна супа. Исках да има мента и свеж зелен цвят, затова съвсем закономерно се насочих именно към граха. Грахът и ментата се съчетават винаги перфектно, затова можете да добавяте пресни листенца мента на ястия като ризото с грах или пюре от грах.

Рецептата се приготвя много лесно подобно на таратор и ако обичате грах, можете да разнообразявате пролетните и летните обеди с тази супичка.

Необходими продукти:
400 г замразен грах
1 глава червен лук
1 скилидка чесън
200 мл кисело мляко
1 стрък прясна мента
сол и черен пипер на вкус
зехтин

Нарязваме на много ситно червения лук и го запържваме в нагорещения зехтин. Когато омекне, добавяме пресования чесън и разбъркваме хубаво.
Изсипваме замразения грах, разбъркваме и оставяме под капак за 3-5 минутки.
Изсипваме 400 мл топла вода и разбъркваме хубаво съставките. Аз винаги топля водата в кана преди да я добавя в супата, за да запазя температурата на съставките в тенджерата. Ако изсипете студена вода, температурата в тенджерата ще се понижи и това ще забави процеса на готвене.
Овкусяваме със сол и малко черен пипер и оставяме на умерен огън, докато грахът се свари.
Пасираме супата и оставяме настрани да се охлади.
Добавяме киселото мляко, чиято температура трябва да е равна или близка на тази на супата. Това може да се постигне или като извадим киселото млякото от хладилника 30 минутки преди да го добавим в супата, или като започнем да добавяме постепенно по 1 лъжичка от супата в киселото мляко.
Накълцваме малко мента и добавяме в супата. Пасираме за още 1/2 минутка.
Може да поднесем или веднага, или да оставим супата в хладилник за 20-30 минутки, за да се охлади.





Коментари

Популярни публикации