Къри "Даал" със спанак

Къри е ястие, което приготвям винаги, когато ми се хапва нещо наистина вкусно. Приготвя се лесно, а ароматите, които те съпровождат от първата добавена подправка до последната хапка, са толкова енергизиращи и приповдигащи духа, че спокойно бих го нарекла "храна за щастие."

Необходими продукти:
1 глава лук
3 скилидки чесън
1 парче джинджифил с големината на палец
2 пресни люти чушлета (зелени или червени)
400 г червена леща
400 мл кокосово мляко
300 г спанак
1 ч.л. куркума
1 ч.л. къри на прах
1/2 ч.л. кардамон
3 с.л. зехтин
1 стрък пресен лук
1 ч.ч. ориз Басмати
1 пръчка канела
3-4 семенца карамфил
200 мл кисело мляко

Загряваме зехтин в дълбок тиган и запържваме нарязания на ситно лук.
Когато лукът омекне, добавяме нарязаните на ситно скилидки чесън, лютите чушлета и джинджифила. Разбъркваме хубаво и добавяме сухите подправки.
Изплакваме и отцеждаме лещата и я изсипваме в тигана. Изливаме една чаша вода и разбъркваме хубаво.
Изливаме и кокосовото мляко и оставяме да покъкри на умерен огън.

Изплакваме ориза и слагаме да се вари в тенджера с 3 ч.ч. вода, пръчка канела и карамфил. Когато водата заври, изключваме котлона, похлупваме тенджерата с капак и оставяме да се досвари.

Когато лещата е готова, добавяме и нарязания спанак и разбъркваме леко. Оставяме за още 5-6 минути, докато се сготви и спанака.
Накрая добавяме нарязания на ситно пресен лук.

Поднасяме с паничка кисело мляко. Аз обичам да капвам и няколко капки зехтин. Функция на млякото е да "потушава" пикантния вкус на кърито.





Коментари

Популярни публикации