Елдени палачинки

Кой би отказал палачинки неделя сутрин? Днес ще разнообразим стандартния начин за приготвяне на сместа с моята интерпретация на оригиналната френска рецепта за Бретонски елдени палачинки.
Французите също като нас обичат да се глезят с палачинки и го правят по възможно най-изкусния начин. Оригиналната рецепта включва претопено масло, защото както знаете, маслото е на особена почит във френската кухня. Бретонското масло е изключително известно и почитано в кулинарните среди и именно благодарение на неговата слава, тези палачинки носят неговото почетно име. Аз обаче нямам бретонско масло и въпреки че рецептата може да се изпълни и с нашенско краве масло, реших да я изпробвам със зехтин. Определено не сгреших.
Който иска може да опита оригинала, като вместо зехтин, използва предварително претопено масло. То се приготвя, като се разтапя в малък съд на умерен огън и се отстранява получената пяна. Разтопеното масло се оставя да изстине, след което се добавя към сместа.
А ето и моята интерпретация:

Необходими продукти:
200 г брашно от елда (трудно се намира, аз лично си купувам от магазин "Слънце и Луна" на ул. "Юрий Венелин" 1)
200 г пълнозърнесто брашно
3 яйца
400 мл прясно мляко
3 с.л. зехтин (ако предпочитате оригиналната рецепта, добавете 80 г претопено масло)
1 ч.л. сол

Смесваме в купа двата вида брашно и солта. Добавяме яйцата, като бъркаме на бавна степен с миксер. Постепенно добавяме млякото и зехтина, бъркайки на по-бърза степен, докато получим по-рядка смес.
Тази смес за палачинки ще ви направи впечатление, че е по-гъста от традиционните, които всички сме правили. Това се дължи на пълнозърнестото брашно, което за разлика от финото бяло, прави сместа по-тежка и плътна.

Загряваме тиган на котлона. Изсипваме един черпак от сместа и разстиламе, докато получим хубава, сравнително кръгла палачинка. Поради характеристиките на брашното тези палачинки ще станат малко по-дебели и малки на диаметър от стандартните, затова не се притеснявайте, ако не успеете да ги разстелите по дъното на целия тиган.
Палачинките се опичат за около 1 минута от всяка страна.
Поставяме изпечената палачинка в чиния и намазваме горната страна с масло. Повтаряме процедурата, докато сместа свърши.

Французите поднасят своите елдени палачинки със спанак, сирене и шунка, но ние ще добавим и лютеница. А тъй като ги направихме със зехтин, ще добавим и няколко маслинки.
Bon appétit!

Коментари

Популярни публикации