Емпанадас

За първи път пробвах автентични емпанадас в едно ранчо в Аржентина и много ми харесаха. Тези ароматни тестени пакетчета с месо са много подходящи за закуска, за посрещане на гости или за хапване пред телевизора. Могат да се приготвят с почти всякакви продукти в плънката - кайма, пилешко месо, бекон, грах, картофи, сирене, кисели краставички, маслини, варени яйца, домати...
Моята рецепта е автентична аржентинска (единствено пропуснах варените яйца), приятна за приготвяне и още по-приятна за хапване.



Необходими продукти за тестото:
600 г пшенично брашно
300 г краве масло
щипка сол
вода
бял и черен сусам за поръсване
1 яйце

Необходими продукти за плънката:
500 г телешка кайма
1 глава лук
1 консерва нарязани домати
1 червена чушка
2 стръка зелен лук
1 с.л. червен пипер
1 с.л. кимион
1 с.л. черен пипер
сол
зехтин

Нарязваме на ситно лука и червената чушка и ги задушаваме последователно в зехтина.
Когато омекнат, добавяме каймата и бъркаме хубаво, за да се отделят и запържат хубаво парчетата.
Добавяме доматите и подправките и оставяме да къкри на слаб огън, докато част от течността се изпари.
Отстраняваме от котлона, за да изстине.

Пресяваме брашното и добавяме нарязаното на малки кубчета масло. Смесваме двете съставки с ръце, докато получим ронлива смес.
Добавяме солта и започваме да наливаме вода, бъркайки едновременно с това, докато получим хубаво еластично тесто.
Оставяме настрани за 10-тина минути, за да си почине тестото.
Размесваме го отново и разделяме на 2 части. Разстиламе всяка част с точилка на тънко тесто и оформяме кръгли парчета с помощта на формичка за сладки или чаша с тънки стени.

Добавяме нарязания на ситно лук към плънката. Слагаме по 1 ч.л. от сместа във всяко тестено кръгче и го сгъваме във формата на полумесец.
С помощта на вилица притискаме краищата, за да не изтече плънката.
Разбиваме яйцето и намазваме всяко пакетче. Поръсваме отгоре със сусам и подреждаме получените полумесеци в покрита с хартия за печене тава.
Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за 20-тина минути - докато емпанадите придобият приятен златист загар.


    

Коментари

Популярни публикации