Доматени хлебчета

Ако и вие сте на мнение, че няма нищо по-хубаво от домашно омесения и изпечен хляб, значи е време да помесите малко с мен. За целта ще се запасим с големи количества фино и пълнозърнесто брашно, дузина пакетчета суха мая и малко търпение, защото хубавото тесто изисква време за втасване, но резултатът винаги е вълшебен.


Преди да се изцапаме с брашно, нека видим каква е разликата между основните видове брашно, които се предлагат на пазара.

Най-използвано е бялото пшенично брашно тип 500, което е фино. То се получава като от зърното се отделят обвивката и зародиша и се смила много фино само вътрешната част, която се нарича ендосперм. Приготвеният от фино брашно хляб е много мек и пухкав, но е много по-беден на хранителни вещества в сравнение с пълнозърнестия хляб и не съдържа никакви фибри.

Пълнозърнестото брашно се получава като отделно се смилат от една страна обвивката и зародиша, а от друга - вътрешната част на зърното. След това двете части се смесват и се получава брашно, богато на витамини от групата В, витамин Е, фосфор, желязо, магнезий, цинк и много фибри. 
Други богати на хранителни вещества и фибри брашна са:
- Брашно от лимец
- Брашно от спелта
- Ръжено брашно
- Брашно от ечемик
- Оризово брашно
- Овесено брашно
- Брашно от киноа
- Царевично брашно

Те могат да се комбинират помежду си, за да се получат нискоглутенови или безглутенови смеси. Глутенът, който прави тестото еластично и помага за втасването му, се съдържа в пшеничното, ръженото и ечемичното брашно. Всички останали видове брашно са подходящи за безглутенова диета. 

Този път ще приготвим доматени хлебчета с фино бяло брашно, което ще ги направи много пухкави и меки. Брашното може да се замени с пълнозърнесто, но резултатът ще са по-тежки, плътни и тъмни на цвят хлебчета. При всички положения ви съветвам да пробвате и двата варианта, за да изберете този, който ви харесва най-много.

Необходими продукти:
3 ч.ч. бяло брашно
1 ч.ч. топло прясно мляко
1 пакетче суха мая
1 с.л. сол
1 с.л. захар
2 с.л. доматено пюре
4 с.л. олио

Пресяваме брашното и маята в купа. Добавяме солта и захарта и разбъркваме с дървена лъжица. 
Оформяме кладенче по средата, в което изливаме олиото и топлото мляко.
Разбъркваме хубаво, докато получим тесто и продължаваме да месим върху набрашнена повърхност.
Разделяме полученото еластично тесто на две топки. Към едната добавяме доматеното пюре и омесваме с още брашно (колкото е необходимо, за да получим еластично тесто).
Разделяме всяка топка на 4 и разстиламе във формата на кръг с помощта на точилка. Върху бял кръг тесто поставяме доматен кръг тесто и завиваме като палачинка. Повтаряме с останалите 3 двойки.
Поставяме всяко тестено рулце в застлана с хартия за печене тава, покриваме с кърпа и оставяме да втасат за 40-60 минути. 
Печем в предварително загряна на 200 градуса фурна за 20-тина минути.
Във фурната под решетката поставям огнеупорна купичка с вода, за да получа хрупкава коричка и мека сърцевина. 
Изваждаме хлебчетата и оставяме да изстинат върху решетка. 


   

Коментари

Популярни публикации