Huevos rancheros

Huevos rancheros или Яйца по ранчовски е една невероятно вкусна и питателна мексиканска закуска. Тя е чудесен избор, ако искате да изненадате повече от приятно мъжа си в неделя сутрин, приготвяйки му тази богата закуска, достойна само за работливи здрави мъже.
Традиционно тази закуска се приготвя с пържени яйца, царевични тортили, черен боб и ориз, парченца авокадо или гуакамоле, пресни домати и чили сос. Има най-различни вариации в съставките и начина им на приготовление, така че реших и аз да направя свой вариант, който е много лесен, бърз и най-вече вкусен.


Необходими съставки:
5 яйца
3 стръка пресен лук
1 люто червено чушле
80 г сирене
100 г нарязан на ленти бекон
3 средно големи домата
1 авокадо 
200 г сварен черен боб
зехтин 
сол и черен пипер


Разбиваме яйцата в купа. Добавяме стрък и половина нарязан на ситно пресен лук, натрошеното сирене, нарязаната на ситно люта чушка, сол и черен пипер на вкус.      
Загряваме зехтин в тиган и запържваме яйцата.
В отделен тиган загряваме малко зехтин и запържваме бекона от двете страни, докато стане златист и хрупкав. Поставяме го в покрита с кухненска хартия чиния, за да се изцеди мазнината преди сервиране.
Черният боб трябва да е сварен предварително в осолена вода и овкусен със зехтин и сол.
Нарязваме доматите на парчета, поливаме със зехтин и поръсваме с нарязан на ситно пресен лук и сол.
В широки чинии сипваме яйцата, боба, добавяме бекона и овкусените домати. Нарязваме авокадото по дължина и подреждаме отстрани до останалите съставки. Поръсваме щедро всичко с прясно смлян черен пипер, малко сол и сервираме с препечени филийки.


Коментари

Популярни публикации