Нудъли със скариди в салата айсберг

С това ястие снощи изпратихме най-краткия месец от годината и приветствахме носещия пролетно настроение месец март. Тази вкусотия е много подходяща за целта, защото се приготвя със свежи зеленчуци и аромати, които ще събудят сетивата ни за наближаващата пролет. Чудесна е, ако приготвяте вечеря за приятели, защото става много бързо и се хапва лесно. Някои от съставките трябва да се набавят от специализирани магазини, но резултатът си заслужава всички усилия.



Необходими продукти:
400 г сварени китайски нудъли (може да използвате оризови, аз лично използвах нудъли със сладък картоф, които купих от китайски магазин Лиус на ул. "Пиротска" 18)
150 г скариди
1 люто зелено чушле
2 скилидки чесън
1 стрък лимонова трева
2 стръка зелен лук
2 червени чушки
5 см пресен джинджифил
4 с.л. сусам
4 с.л. сос от стриди (може да се намери в китайски магазин Лиус)
2 с.л. сусамово олио
1 салата айсберг
шепа нарязан на ситно пресен магданоз
1/2 краставица 

Нарязваме на ситно чесъна и лимоновата трева. Настъргваме джинджифила, а пресния лук, червените чушки и зелената чушка нарязваме на тънко.
Загряваме олио и запържваме чесъна и лимоновата трева, за да освободят своите аромати. Добавяме зеления лук и чушките и оставяме да омекнат.
Добавяме джинджифила и разбъркваме. След това идва ред на скаридите, соса от стриди и сусама.
Междувременно сваряваме нудълите във вода със сусамово олио според инструкциите на опаковката. Отцеждаме и оставяме настрана.
Когато сосът в тигана се посгъсти малко, добавяме нудълите и разбъркваме внимателно, така че сосът да полепне хубаво по тях.
Сервираме в листата от салата айсберг, поръсваме с магданоз и нарязана на малки парченца краставица.




Коментари

Популярни публикации